Τον Ιούλιο οι πρώτες παραδόσεις ρωσικών S-400 στην Τουρκία

Τον Ιούλιο οι πρώτες παραδόσεις ρωσικών S-400 στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:21 Δημιουργία 05/04/19, 20:19

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε σήμερα ότι η χώρα του θα αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον η οποία διέκοψε την παράδοση εξοπλισμού για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Άγκυρα.

"Η διαδικασία για τα S-400 ολοκληρώθηκε", είπε ο Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος αυτού θα γίνουν τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τα "εντελώς λανθασμένα" σχόλια της Ουάσινγκτον σχετικά με την παραγγελία αυτού του ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι οι σύμμαχοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να επιβάλουν κυρώσεις οι μεν στους δε.

Ως εναλλακτική λύση, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, καθώς υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά οπλικά συστήματα.

Όμως "δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν μας πωλούν τους Patriot με τους ίδιους όρους" που διαθέτει η Ρωσία τους S-400, δήλωσε ο Ερντογάν. Είπε επίσης ότι η Τουρκία ήθελε, στο πλαίσιο μιας σύμβασης για την αγορά των αμερικανικών πυραύλων, να συμμετάσχει στην παραγωγή και να υπάρξει ταχεία παράδοση, όμως η Ουάσινγκτον δεν βλέπει θετικά αυτές τις απαιτήσεις.

Τη Δευτέρα ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Ρωσία –είναι η τρίτη επίσκεψή του στη χώρα αυτή από τις αρχές του έτους– για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αν σου άρεσε κάνε