Παραιτήθηκε ή την... «παραίτησε» ο Τραμπ; - Εκτός κυβέρνησης η Κίρστεν Νίλσεν

Παραιτήθηκε ή την... «παραίτησε» ο Τραμπ; - Εκτός κυβέρνησης η Κίρστεν Νίλσεν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:22 Δημιουργία 08/04/19, 08:26

Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Κίρστεν Νίλσεν, επικεφαλής ενός υπουργείου που εκλήθη να εφαρμόσει ορισμένες από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο μεταναστευτικό και στα σύνορα με το Μεξικό.

Την αποχώρηση της Νίλσεν από την κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Τραμπ μέσω Twitter, ευχαριστώντας την για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με την Νίλσεν. Ανώτατος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε πως ο Τραμπ ζήτησε από την Νίλσεν να παραιτηθεί κι εκείνη υπέβαλε την παραίτησή της. Σύμφωνα με την Washington Post, δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως όταν η Νίλσεν μετέβη στη συνάντηση, δεν είχε την πρόθεση να παραιτηθεί.

Με tweet του ο Τραμπ διευκρίνισε ότι ο Κέβιν ΜακΑλίναν, νυν διευθυντής της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (Customs and Border Protection, CBP), θα αναλάβει μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Ασφαλείας.

Η 46χρονη Νίλσεν ανέλαβε τον θώκο τον Δεκέμβριο του 2017. Τέθηκε επικεφαλής ενός υπουργείου με ευρείες αρμοδιότητες, το οποίο εντέλλεται να εφαρμόσει ορισμένες από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ: από το σχέδιό του για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό ως τον διαχωρισμό των ανήλικων μεταναστών από τις οικογένειές τους. Στόχος των πολιτικών αυτών ήταν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών από το Μεξικό και κράτη της κεντρικής Αμερικής που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ. Η Νίλσεν είχε επικριθεί έντονα από τους Δημοκρατικούς και είχε βρεθεί αντιμέτωπη με σκληρά ερωτήματα στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ επιμένει ότι οι αφίξεις μεταναστών στα νότια σύνορα της χώρας του συνιστούν κατάσταση «έκτακτης ανάγκης». Πρόσφατα, απείλησε να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, ή τμήματά τους, εάν το Κογκρέσο δεν προωθήσει τροποποιήσεις στη νομοθεσία προκειμένου να κλείσουν αυτά που ο ίδιος αποκαλεί «παραθυράκια» υπέρ των μεταναστών.

Αν σου άρεσε κάνε