Τρομοκρατική οργάνωση οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν, είπε ο Τραμπ

Τρομοκρατική οργάνωση οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν, είπε ο Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:07 Δημιουργία 08/04/19, 17:17

Σε ένα βήμα προς μεγάλη κλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν προχώρησε τη Δευτέρα ο Ντόναλτ Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση τους «Φρουρούς της Επανάστασης», το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση τις ένοπλες δυνάμεις μιας άλλης χώρας.

«Οι IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) είναι το πρωταρχικό μέσο της ιρανικής κυβέρνησης να διευθύνει και να διεξάγει την παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία της» τονίζει ο Ρεπουμπλικάνος στην ανακοίνωση.

Αυτό το μέτρο «χωρίς προηγούμενο», «συνιστά αναγνώριση του γεγονότος ότι το Ιράν δεν είναι μονάχα ένα Κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία, αλλά επίσης ότι οι Φρουροί συμμετέχουν ενεργά, χρηματοδοτούν και προωθούν την τρομοκρατία» υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου.

Αυτή η απόφαση «θα αυξήσει σημαντικά την κλίμακα και την άσκηση της μέγιστης πίεσης μας σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος» διευκρινίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας:

«Εάν διατηρείτε σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης, χρηματοδοτείτε την τρομοκρατία».

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αφορά και τη δύναμη Κοντς, την επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, που υποστηρίζει τις συμμαχικές προς το Ιράν δυνάμεις στην περιοχή, όπως τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ή τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα όλες τις «επιχειρήσεις και τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο» να κόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Η κίνηση αυτή έρχεται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη και, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, επανέφερε σε ισχύ σειρά σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη συμπεριλάβει σε «μαύρη λίστα» δεκάδες οντότητες και άτομα για διασυνδέσεις με τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» συγκροτήθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 κι είναι ο ισχυρός βραχίονας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Το 2017 ο διοικητής τους Μοχαμάντ Αλί Τζαφάρι διεμήνυσε ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος λάβει αυτή την απόφαση, τότε «οι 'Φρουροί της Επανάστασης' θα θεωρήσουν τον αμερικανικό στρατό σαν το Ισλαμικό Κράτος σε όλο τον κόσμο».

Αν σου άρεσε κάνε