Ο Ερντογάν ζητά την παράδοση γκιουλενιστών από τον Ζάεφ

Ο Ερντογάν ζητά την παράδοση γκιουλενιστών από τον Ζάεφ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:50 Δημιουργία 09/04/19, 16:43

Επίσημο αίτημα για την έκδοση ατόμων που είναι ύποπτα για συμμετοχή στην οργάνωση του Φευτουλάχ Γκιουλέν (FETO), που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως τρομοκράτες, απέστειλε η Τουρκία στη Βόρεια Μακεδονία.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι οι αρχές στα Σκόπια θα ενεργούν σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Έκδοσης και τη νομοθεσία της χώρας. Ακόμη, είπε ότι εξετάζουν τα αιτήματα των τουρκικών αρχών, χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν θα ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες.

«To Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα είναι ο αρμόδιος φορέας για αυτό και αναμένουμε να λάβουμε μια επιβεβαίωση από αυτό το γραφείο. Οι εθνικοί νόμοι, οι διεθνείς νόμοι και η φιλία μας με την Τουρκία θα ληφθούν υπόψη», δήλωσε ο Ζάεφ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί οι ύποπτοι για τρομοκρατία, ο Ζάεφ τόνισε ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο.

Πριν από λίγο καιρό, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε μια λίστα με άτομα που ανήκουν στο κίνημα FETO και ζουν στη Βόρεια Μακεδονία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες πολλών επιχειρήσεων. Η έκδοσή τους ζητήθηκε επίσης από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια την περασμένη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε