Brexit: Νεοσύστατες συμμαχίες στους κόλπους της ΕΕ - Σύνοδος με πρόσκληση για λίγους

Brexit: Νεοσύστατες συμμαχίες στους κόλπους της ΕΕ - Σύνοδος με πρόσκληση για λίγους

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:01 Δημιουργία 09/04/19, 17:48

TAGS

Συνάντηση των κρατών-μελών της ΕΕ που επηρεάζονται πιο άμεσα σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit συγκάλεσε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός για αύριο Τετάρτη, στο περιθώριο της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για μια συνάντηση για να προετοιμασθούμε για τις εν δυνάμει συνέπειες ενός Brexit σε διάφορα επίπεδα (τελωνειακά ζητήματα, έλεγχος των συνόρων», διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή σε ανακοίνωση.

«Η πρωτοβουλία ελήφθη από το Βέλγιο για να συνεδριάσουν οι χώρες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα», υπογραμμίσθηκε.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας περιλαμβάνονται μεταξύ των προσκεκλημένων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 15:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας), πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η παρουσία της Άγγελα Μέρκελ στη σύνοδο αυτή δεν είναι βέβαιη. Η γερμανίδα καγκελάριος πρόκειται να συμμετάσχει νωρίς αύριο το απόγευμα στο Βερολίνο σε συνεδρίαση στην Μπούντεσταγκ αφιερωμένη σε ερωτήσεις.

Το Βέλγιο, τα εμπορικά λιμάνια του οποίου βρίσκονται απέναντι από την Αγγλία, θεωρεί πως είναι μια από τις χώρες η οικονομία των οποίων θα πληγεί από μια μη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η βελγική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμασθεί για να καλύψει το κόστος της πρόσληψης από το 2020 χιλιάδων επιπλέον τελωνειακών και αστυνομικών.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η κυβέρνηση έχει προβλέψει «όχι λιγότερα από 250 νομοθετικά και κανονιστικά μέτρα», τα οποία έχουν ήδη ληφθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία της υιοθέτησής τους, είχε δηλώσει ο Σαρλ Μισέλ στις 28 Μαρτίου, έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο αφιερωμένο στη Brexit.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ανέφερε πως δεν πρέπει να επιτραπεί στη Βρετανία να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ούτε να επιλέξει τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περίπτωση που συμμετάσχει στις ευρωεκλογές τον ερχόμενο μήνα λόγω καθυστέρησης του Brexit.

Οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση δοθεί στη Βρετανία πρέπει να προστατεύει την ομαλή λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και τα εναπομείναντα 27 κράτη μπορούν να ζητήσουν να εξετάζεται κατά περιόδους κατά πόσον το Λονδίνο τιμά τις δεσμεύσεις του να μην εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων της Ένωσης.

Αν σου άρεσε κάνε