Παράταση του Brexit για 1 έτος προτείνει ο Τουσκ

Παράταση του Brexit για 1 έτος προτείνει ο Τουσκ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:44 Δημιουργία 09/04/19, 19:50

Ως μια προσπάθεια να «παγιδεύσει» την βρετανική κυβέρνηση «διαβάζεται» η πρόταση του Ντόναλτ Τουσκ για παράταση του Brexit για 1 έτος, στο κείμενο συμπερασμάτων που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Πολωνός αξιωματούχος αναφέρει πως «το τέλος του Ιουνίου (που προτείνει η κυβέρνηση της κ. Μέι) δεν είναι επαρκή χρονικό διάστημα για το Brexit», προσθέτοντας πως «υπάρχουν λίγες πιθανότητες ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει επικυρώσει τη συμφωνία μέχρι τότε».

Ο Τουσκ ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν μια «ευέλικτη» παράταση, ενώ στο κείμενο αναφέρεται ακόμα πως «η ΕΕ μπορεί να θέσει όρους για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ακόμα, γίνεται αναφορά στο ότι «όπως έχει πει η πρωθυπουργός Μέι, εάν το ΗΒ είναι μέλος της ΕΕ μέχρι της 23 Μαΐου, τότε θα πρέπει να συμμετέχει κανονικά στις ευρωεκλογές», ενώ τονίζεται πως «μια παράταση θα μπορούσε να δώσει χρόνο στη βρετανική κυβέρνηση για να επανεξετάσει τη στρατηγική της επί του Brexit».

Σημειώνεται παράλληλα ότι η χρονική παράταση του Brexit «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

«Όποια κι αν είναι η απόφαση, δεν πρέπει να επηρεάστει από αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με τον υψηλότερο σεβασμό, καθώς θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι και στενοί εταίροι και καθώς θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Καμία πλευρά δεν πρέπει να αφεθεί να νιώθει ταπεινωμένη σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της δύσκολης διαδικασίας», καταλήγει ο Τουσκ.

Αν σου άρεσε κάνε