Ακέφαλο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Ακέφαλο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:32 Δημιουργία 10/04/19, 10:20

Ακέφαλο είναι πλέον το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, έπειτα από την... νιοστή παραίτηση στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η απερχόμενη υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι η Κλερ Γκρέιντι, υπηρεσιακή υφυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, υπέβαλε και αυτή την παραίτησή της στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξέλιξη που ίσως αποδιοργανώσει και αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, των τελωνειακών υποθέσεων, αλλά και της φύλαξης των συνόρων.

Η παραίτηση της Γκρέιντι - η οποία από νομική σκοπιά θα όφειλε να αναλάβει διάδοχος της Νίλσεν, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής της από τον θώκο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα - θεωρείτο ουσιαστικά δεδομένη, καθώς ο Τραμπ ονόμασε τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) Κέβιν ΜακΑλίναν υπηρεσιακό υπουργό.

Η παραίτηση της Γκρέιντι - όπως ακριβώς και αυτή της Νίλσεν - τίθεται σε ισχύ σήμερα.

Ο Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για την Εσωτερική Ασφάλεια, αμφισβήτησε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Τραμπ τη νομιμότητα του διορισμού του ΜακΑλίναν ως υπηρεσιακού υπουργού και προέτρεψε τον Τραμπ να "τηρήσει το νόμο" αναθέτοντας στη Γκρέιντι στο αξίωμα.

Στην κυβέρνηση του Τραμπ καταγράφεται ο υψηλότερος βαθμός φθοράς από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στην πρόσφατη ιστορία. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Άμυνας ο επικεφαλής είναι υπηρεσιακός, μετά την παραίτηση του Τζιμ Μάτις πέρυσι. Ο προσωπάρχης (γενικός γραμματέας) της προεδρίας είναι επίσης υπηρεσιακός, όπως και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας. Δεν έχει οριστεί εξάλλου μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, ενώ παραμένουν κενές πολλές διπλωματικές θέσεις.

Αν σου άρεσε κάνε