Οι Βρετανοί να προετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές, τόνισε η Μέρκελ

Οι Βρετανοί να προετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές, τόνισε η Μέρκελ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:26 Δημιουργία 10/04/19, 18:59

Προς τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου «έδειξε» η Άγκελα Μέρκελ, κατά τις δηλώσεις που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές».

Ακόμα, σημείωσε πως ένα τακτικό Brexit είναι η προτεραιότητα της ΕΕ, προσθέτοντας πως «δεν έχω καμία αμφιβολία που οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουμε μια κοινή θέση μετά από τη Σύνοδο».

Αυστηρός ο Μακρόν

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις «φήμες» για παράταση διαρκείας, σημείωσε: «Καμία μακροπρόθεσμη παράταση. Πρέπει να καταλάβουμε ποιος ο λόγος για μια τέτοια παράταση, ποιο είναι το πολιτικό πλάνο που τη δικαιολογεί, ποιες είναι οι σαφείς προτάσεις».

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μπαρνιέ

Tην άποψη ότι η όποια παράταση πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Το σημαντικότερο είναι αυτή η παράταση να είναι χρήσιμη και να εξυπηρετεί ένα σκοπό. Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου», είπε, προσθέτοντας πως «τώρα εναποκείται στους ηγέτες να αποφασίσουν».

Αν σου άρεσε κάνε