Καταδικάστηκε ο Ασάνζ - Αθώος δηλώνει ο ίδιος

Καταδικάστηκε ο Ασάνζ - Αθώος δηλώνει ο ίδιος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:17 Δημιουργία 11/04/19, 18:30

Την καταδίκη του Τζούλιαν Ασάνζ για παραβίαση των όρων απελευθέρωσης του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό, αποφάσισε την Πέμπτη δικαστήριο του Λονδίνου.

Η ποινή του Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση 12 μηνών για την κατηγορία αυτή.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.

«Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες.»

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.

To Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ σήμερα Πέμπτη.

Αν σου άρεσε κάνε