Η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών «αδειάζει» την κυβέρνηση Μακρόν

Η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών «αδειάζει» την κυβέρνηση Μακρόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:12 Δημιουργία 15/04/19, 14:55

Τη χρήση γαλλικών όπλων στις συγκρούσεις στην Υεμένη επιβεβαιώνει με υπόμνημά της η γαλλική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Παρισιού περί του αντιθέτου.

Βάσει της γραμμής του Παρισιού, το οποίο δεν αρνείται την ύπαρξη του υπομνήματος αυτού, τα γαλλικά όπλα που διαθέτουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν χρησιμοποιούνται παρά για αμυντικούς σκοπούς στην Υεμένη.

Ωστόσο βάσει του υπομνήματος της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (DRM), το οποίο δόθηκε στη γαλλική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2018 και περιήλθε στην κατοχή του Disclose, γαλλικά όπλα χρησιμοποιούνται στο έδαφος της Υεμένης από το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τις εξαγωγές γαλλικών όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, καθώς, σύμφωνα με τις ΜΚΟ, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων.

Σύμφωνα με το εν λόγω υπόμνημα, 48 πυροβόλα Caesar τα οποία έχει παράξει η γαλλική εταιρεία Nexter και έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης «στηρίζουν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που έχουν τη βοήθεια των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων, στην προέλασή τους στην Υεμένη».

Ένας χάρτης της DRM με τον τίτλο «πληθυσμός υπό την απειλή βομβών» εκτιμά σε «436.370 τους ανθρώπους» που «ενδέχεται να επηρεαστούν από πιθανά πλήγματα του πυροβολικού».

Στο πεδίο της μάχης χρησιμοποιούνται άρματα μάχης Leclerc, τα οποία «έχουν αναπτυχθεί σε αμυντικές θέσεις», σύμφωνα με το υπόμνημα. Όμως «τον Νοέμβριο του 2018 τα γαλλικά άρματα μάχης βρέθηκαν στο επίκεντρο της μάχης στη Χοντέιντα», στην οποία σκοτώθηκαν 55 άμαχοι, σύμφωνα με την αμερικανική ΜΚΟ Acled, τονίζει το Disclose, αφού κατάφερε να αποκτήσει αντίγραφο του υπομνήματος της DRM μαζί με δορυφορικές εικόνες και βίντεο.

Εξάλλου αεροσκάφη Mirage 2000-9 «διεξάγουν επιχειρήσεις στην Υεμένη», αναφέρει το υπόμνημα.

Στη θάλασσα δύο γαλλικής κατασκευής πλοία «συμμετέχουν στον θαλάσσιο αποκλεισμό» της Υεμένης που εμποδίζει τον επαρκή ανεφοδιασμό του πληθυσμού, ενώ ένα από τα πλοία συμμετέχει «στην υποστήριξη των χερσαίων επιχειρήσεων που διεξάγονται στην Υεμένη», διευκρινίζει η DRM.

Η γαλλική κυβέρνηση απάντησε σήμερα ότι «εξ όσων γνωρίζουμε τα γαλλικά όπλα τα οποία διαθέτουν μέλη του συνασπισμού χρησιμοποιούνται κυρίως σε αμυντικές θέσεις, εκτός του εδάφους της Υεμένης».

«Δεν έχουμε ενημερωθεί για θύματα μεταξύ των αμάχων από τη χρήση τους στις συγκρούσεις στην Υεμένη», τονίζει το Παρίσι.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αρνείται τον κίνδυνο συνέργειας σε εγκλήματα πολέμου», αντέδρασε από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) μέσω της διευθύντριάς του στη Γαλλία Μπενεντίκτ Ζανρόντ, η οποία ζήτησε από το Παρίσι «να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στις χώρες του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων».

Αν σου άρεσε κάνε