Κατέρρευσε η οροφή της Παναγίας των Παρισίων - Live video

Κατέρρευσε η οροφή της Παναγίας των Παρισίων - Live video

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:48 Δημιουργία 15/04/19, 22:38

Συνεχίζει να καίγεται η εμβληματική Παναγία των Παρισίων.

Οι φλόγες, που ξεκίνησαν το απόγευμα (19.50 ώρα Ελλάδας), έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά, ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Δείτε live στο RT

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία.

«Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας» έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ματαίωσε το διάγγελμα που επρόκειτο να εκφωνήσει απόψε και κατευθύνεται, μαζί με τον πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.

«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτήριο» σχολίασε ο αυτόπτης μάρτυρας Γιάτσεκ Πόλτορακ, που παρακολουθούσε από μπαλκόνι πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν, επίσης, την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. «Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς» πρόσθεσε.

Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως «ατύχημα». «Όλα καταρρέουν» είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας.

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

Στον καθεδρικό γίνονταν εργασίες συντήρησης και ενδεχομένως η πυρκαγιά να συνδέεται με αυτές. Σε ορισμένα τμήματα του ναού υπήρχαν σκαλωσιές, ενώ τα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα.

Ήδη το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες εκδήλωσης της φωτιάς.

«Είναι τόσο φρικτό να βλέπει κανείς την τεράστια πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μήνυμά του στο Twitter.

Η σημερινή, 15η Απριλίου, είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς. που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Πηγέ

Αν σου άρεσε κάνε