Η εταιρεία με την μεγαλύτερη ανατίμηση αξίας όλων των εποχών είναι η...

Η εταιρεία με την μεγαλύτερη ανατίμηση αξίας όλων των εποχών είναι η...

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:04 Δημιουργία 16/04/19, 11:58

Το ενεργειακό αναψυκτικό Monster είναι η εταιρεία με την μεγαλύτερη ανατίμηση αξίας στα διεθνή χρηματιστήρια με άνοδο 60.000% από το 2000.

Πρόκειται για μία πορεία ιστορικών διαστάσεων σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, καθώς η Monster έχει δει τα κέρδη της να αυξάνονται σταθερά από το 2008, ενώ τα έσοδά της δεν έχουν πέσει κάτω από το 9% από το 2001.

«Τα ενεργειακά αναψυκτικά είναι τα ποτά της γενιάς αυτής και η Monster έδειξε ικανότητα να επεκτείνει τα προϊόντα της με σταθερό ρυθμό και με μεγάλη επιτυχία», τονίζει η Κάρολαϊν Λέβι, αναλύτρια της Macquarie Capital.

Όμως τώρα η εταιρεία αυτή έχει να αντιμετωπίσει πλέον έναν ανελέητο ανταγωνισμό. Η Amazon έχει αρχίσει να διαθέτει το δικό της ενεργειακό αναψυκτικό, ενώ και η Coca-Cola επίσης έχει κυκλοφορήσει το δικό της αναψυκτικό τέτοιου τύπου στην Ευρώπη, το Coca-Cola Energy.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg η Coca-Cola ελέγχει το 19% της Monster, ποσοστό που την καθιστά μακράν το μεγαλύτερο μέτοχό της. Επιπλέον, είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διανομή των Monster, γεγονός που έχει ωθήσει τους αναλυτές να σκεφθούν ότι ενδέχεται να εξαγοράσει την εταιρεία, της οποίας η κεφαλαιοποίηση φθάνει τα 30 δισεκ. δολάρια.

Μάλιστα η κυκλοφορία του Coca-Cola Energy έχει θεωρηθεί ως ένα πρώτο δείγμα της εξαγοράς τούτης, ιδίως μετά την απόκτηση από την Coca-Cola τον περασμένο Αύγουστο της Costa Coffee έναντι 5,1 δισεκ. δολαρίων.

«Πιστεύω πως η ευκαιρία χάθηκε, η Coca-Cola δεν πρόκειται να αγοράσει τη Monster τώρα», τονίζει ο Κέμπεθ Σι, αναλυτής της Bloomberg Intelligence. «Η Monster πέτυχε έναν μεγάλο στόχο συμμαχώντας με την Coca-Cola για να αποτελέσει τον διανομέα της, όμως τώρα η φιλία τούτη διατρέχει έναν μεγάλο κίνδυνο με την διείσδυση της Coca-Cola στην αγορά ενεργειακών και η Monster κινδυνεύει να χάσει μέρος από τη δύναμή της σε διεθνές πεδίο», προσθέτει ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε