Ανιχνεύθηκε δραστηριότητα σε πυρηνικό εργοστάσιο της Β. Κορέας

Ανιχνεύθηκε δραστηριότητα σε πυρηνικό εργοστάσιο της Β. Κορέας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:47 Δημιουργία 17/04/19, 11:29

Ενδείξεις δραστηριότητας έχουν εντοπιστεί στο κύριο πυρηνικό εργαστάσιο της Βόρειας Κορέας, στο Γιονγκμπιόν, ούτε δύο μήνες μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών Κιμ Γιονγκ-Ουν και Ντόναλντ Τραμπ.

Έκτοτε η Πιονγκγιάνγκ επεσήμανε ότι εξετάζει τις διπλωματικές επιλογές με τις ΗΠΑ και ο Κιμ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι ανοικτός σε μια νέα συνάντηση με τον Τραμπ, αν η Ουάσινγκτον δεχθεί να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «καλή τη πίστει».

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών της Ουάσινγκτον (CSIS) ανακοίνωσε ότι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 12 Απριλίου δείχνουν την παρουσία πέντε βαγονιών κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου και το εργαστήριο ραδιοχημείας του Γιονγκμπιόν.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονγκμπιόν δεν είναι το μόνο όπου γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου και το κλείσιμό του δεν σημαίνει το τέλος του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, τονίζουν οι ειδικοί.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει δύο ακόμη εργοστάσια, ένα κοντά στην Κανγκσόν, προάστιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, και ένα ακόμη σε άγνωστη τοποθεσία.

Αν σου άρεσε κάνε