Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με κλείσιμο του Στενού του Χορμούζ

Το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ με κλείσιμο του Στενού του Χορμούζ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:46 Δημιουργία 22/04/19, 20:44

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις Ιράν και τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της τελευταίας να τερματίσει τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις σε χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

Το Ιράν χαρτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις και διαμήνυσε πως θα κλείσει το στενό του Χορμούζ αν της απαγορευτεί να τον χρησιμοποιεί.

Συγκεκριμένα, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης επανέλαβαν την απειλή να κλείσουν το στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ. Ο διοικητής του ναυτικού του επιλέκτου αυτού σώματος, ο ναύαρχος Αλιρεζά Τανγκσιρί, είπε ότι «με βάση το διεθνές δίκαιο το Στενό του Χορμούζ είναι θαλάσσιος δίαυλος και αν μας απαγορευτεί να τον χρησιμοποιούμε, θα τον κλείσουμε», σύμφωνα με το πρακτορείο Fars. «Σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής, δεν θα έχουμε τον παραμικρό δισταγμό να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα ιρανικά θαλάσσια ύδατα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Tasnim, σημείωσε ότι οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου δεν θα πέσουν στο μηδέν, ανεξαρτήτως αν θα συνεχιστούν οι εξαιρέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ή όχι. «Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και τις προϋποθέσεις για την αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα... Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής (...) Έχουμε χρόνια εμπειρίας στην εξουδετέρωση των προσπαθειών των εχθρών να επιφέρουν πλήγματα στη χώρα μας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, η χώρα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους εταίρους της και ιδίως με τους Ευρωπαίους, για τα θέματα αυτά.

Αν σου άρεσε κάνε