Σρι Λάνκα: Στους 310 ανέρχονται οι νεκροί των επιθέσεων

Σρι Λάνκα: Στους 310 ανέρχονται οι νεκροί των επιθέσεων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:01 Δημιουργία 23/04/19, 11:53

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των νεκρών των βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, που πλέον ανέρχονται τους 310, καθώς πολλοί από τους περίπου 500 τραυματίες υποκύπτουν στα τραύματά τους.

Η αστυνομία της Σρι Λάνκα συνέλαβε έναν Σύρο και τον ανακρίνει για τις βομβιστικές επιθέσεις, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση και στις ένοπλες δυνάμεις της ασιατικής χώρας.

«Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας συνέλαβε έναν Σύρο υπήκοο για ανάκριση μετά τις επιθέσεις», δήλωσε η μία πηγή. Άλλες δύο πηγές ενημερωμένες για την πορεία της έρευνας επιβεβαίωσαν τη σύλληψη ενός Σύρου. «Τέθηκε υπό κράτηση μετά τις ανακρίσεις ντόπιων υπόπτων», είπε μια δεύτερη πηγή.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα, ανακοίνωσε η αστυνομία νωρίτερα σήμερα.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει ως τώρα σε 40 συλλήψεις υπόπτων, φερόμενων ως μελών του ισλαμιστικού κινήματος National Thowheeth Jama'ath.

Εθνικό πένθος

Σήμερα Τρίτη έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος από την κυβέρνηση και τηρήθηκαν τρία λεπτά σιγής για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα, περί τις 08:30 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), τη χρονική στιγμή που διαπράχθηκε η πρώτη από τις επιθέσεις την Κυριακή.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη νήσο, τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ είναι κλειστά, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα υποχρεούνται να τροποποιήσουν τα μουσικά τους προγράμματα. Η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες με απόφαση των αρχών.

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, θέατρο της πρώτης βομβιστικής επίθεσης, δεκάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν σιωπηλά, με κεριά στα χέρια, ορισμένοι συγκρατώντας με μεγάλη δυσκολία δάκρυα και λυγμούς. Μόλις πέρασαν τα τρία λεπτά της απόλυτης σιωπής, το πλήθος άρχισε να προσεύχεται μεγαλόφωνα.

Ταξιδιωτική απαγόρευση

Η πρεσβεία της Κίνας στη Σρι Λάνκα προειδοποίησε σήμερα τους Κινέζους εναντίον των ταξιδιών στη Σρι Λάνκα βραχυπρόθεσμα, μετά τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων με στόχους εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχείο στη νήσο την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 290 άνθρωποι.

Η Κίνα είναι στρατηγικής σημασίας επενδυτής στη Σρι Λάνκα.

Τουλάχιστον δύο Κινέζοι συγκαταλέγονται στους ξένους που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή.

Εάν κινέζοι πολίτες επιμείνουν να ταξιδέψουν στη Σρι Λάνκα, θα είναι δύσκολο για την πρεσβεία να τους προσφέρει συνδρομή με δεδομένους τους τεράστιους κινδύνους για την ασφάλειά τους, επισήμανε η κινεζική διπλωματική αποστολή στο Κολόμπο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Αν σου άρεσε κάνε