Πούτιν: Η Β. Κορέα θέλει εγγυήσεις για την αποπυρηνικοποίηση

Πούτιν: Η Β. Κορέα θέλει εγγυήσεις για την αποπυρηνικοποίηση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:59 Δημιουργία 25/04/19, 13:46

Τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας υποδέχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των δύο χωρών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι συζήτησε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, τις κυρώσεις και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εμείς, εγώ και οι συνεργάτες μου, είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των συνομιλιών», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι ο Κιμ θέλει και αυτός την αποπυρηνικοποίηση, αλλά χρειάζεται εγγυήσεις ασφάλειας για να καταργήσει το πυρηνικό πρόγραμμα και ότι αυτές οι εγγυήσεις πρέπει να είναι σε πολυεθνικό επίπεδο.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν έναν πολύ ανοιχτό άνθρωπο. Οπως μεταδίδει το Sputnik, σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η ισχύς του διεθνούς δικαίου στην Κορεατική Χερσόνησο.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένα αρκετά ανοιχτό άτομο, μιλά ειλικρινά για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα, διμερείς σχέσεις, κυρώσεις τα Ηνωμένα Έθνη, τις σχέσεις (της Πιονγκγιανγκ) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και φυσικά για το πιο σημαντικό θέμα, την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», δήλωσε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι κοινό το ενδιαφέρον της Ρωσία και των ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Τόνισε ότι η Μόσχα είναι υπέρ της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Βορείου Κορέας και ενάντια στην εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Βλαντμίρ Πούτιν, είπε επίσης ότι θα συζητήσει για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - Βορείου Κορέας με την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην πόλη Βλαδιβοστόκ, δύο μήνες μετά τη Σύνοδο Κιμ-Τραμπ που κατέληξε σε διαφωνία.

Το πρώτο κομμάτι της συνάντησης, με τις συνομιλίες να γίνονται με κάποιους συνεργάτες τους να είναι παρόντες, διήρκεσε πάνω από τα 50 λεπτά που προέβλεπε το πρόγραμμα.

«Συζητήσαμε φυσικά για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς και τι μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να υπάρξουν καλές προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος έφτασε στη Ρωσία μία μέρα νωρίτερα, τόνισε ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο «είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο κόσμος ενδιαφέρεται».

Το δεύτερο κομμάτι των συνομιλιών, στο οποίο συμμετείχαν μεγαλύτερες αποστολές, ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Οι δύο ηγέτες στη συνέχεια βρέθηκαν σε δείπνο, όπου παρακολούθησαν παραδοσιακή μουσική και χορό από Ρώσους καλλιτέχνες.

Αν σου άρεσε κάνε