Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό υπεύθυνος για κάθε σταγόνα αίματος, τονίζει ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό υπεύθυνος για κάθε σταγόνα αίματος, τονίζει ο Μαδούρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:24 Δημιουργία 30/04/19, 19:48

Την ώρα που η απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα μαγνητίζει την προσοχή του κόσμου, η η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνει πως η οποιαδήποτε απώλειας ανθρώπινης ζωής θα έχει υπαίτιους την αντιπολίτευση του Χουάν Γκουαϊδό, όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο.

«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι βίαιες ενέργειες ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων ματαιώθηκαν εν μέρει και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα», όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος Μαδούρο.

Όπως συμπλήρωσε, το 80% των στρατιωτικών που συμμετείχε στην εξέγερση έχει παραδοθεί ή έχει σταματήσει να στηρίζει την «Επιχείρηση Ελευθέρια», όπως αποκάλεσε ο Γκουαϊδό το σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο «στρατιωτικό πραξικόπημα».

«Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον», τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

«Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό», πρόσθεσε.

Ο Αρεάσα τόνισε ότι ο Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό στις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσε σήμερα τον λαό της Βενεζουέλας «να παραμείνει στους δρόμους» για να εντείνει τις πιέσεις στον Μαδούρο.

«Η έκκληση που απευθύνουμε τώρα στον λαό μας είναι να παραμείνει στον δρόμο για να κερδίσει την ελευθερία του (...) Είναι η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία (ο Μαδούρο). Είναι η ώρα οι φιλοδοξίες του να σταματήσουν να προκαλούν και άλλα δεινά στη Βενεζουέλα», είπε στους δημοσιογράφους ο Κάρλος Βέκιο, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας.

Εξάλλου, προειδοποιητική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Βενεζουέλα να μην κυκλοφορούν έξω και να αποφύγουν τις διαδηλώσεις εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας.

Στην ανακοίνωσή της, η πρεσβεία στη Βενεζουέλα πληροφορεί τους Αμερικανούς για τις διαδηλώσεις που γίνονται σήμερα και μπορεί να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. «Αν δεν μπορείτε να φύγετε από τη Βενεζουέλα, μείνετε μέσα. Αποφύγετε τις διαδηλώσεις και τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Παρακολουθείτε τα τοπικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη οδηγία έχει εκδώσει προς τους Βρετανούς πολίτες και η πρεσβεία της Βρετανίας στη Βενεζουέλα: «Αν είστε στο Καράκας, πρέπει να παραμείνετε σε επιφυλακή, να αποφύγετε όλες τις διαδηλώσεις και να παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Η απόκριση της Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση»

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσης τους.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε