DW: H E.E. παίζει με τη φωτιά στα Βαλκάνια

DW: H E.E. παίζει με τη φωτιά στα Βαλκάνια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:31 Δημιουργία 02/05/19, 12:26

H E.E. φαίνεται να παίζει με τη φωτιά στα Βαλκάνια, είναι ο τίτλος της ανάλυσης της Deutsche Welle, που κάνει λόγο για μία εξέλιξη που πυροδοτεί φόβους για ντόμινο εξελίξεων σε περίπτωση ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, όπως προειδοποιούν αναλυτές μετά τη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Ο ειδικός σε θέματα Βαλκανίων, Μίχαελ Μπραντ, κατηγορεί την Ε.Ε. για «ανευθυνότητα», με αφορμή τις σκέψεις που διατυπώνονται για αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η προσέγγιση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, γι’ αυτό και καλεί τις Βρυξέλλες να καταστήσουν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Εμμέσως πλην σαφώς, επαίνεσε και τη στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία τάσσεται κατά της μετατόπισης συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, σε προφανή αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν φαίνεται να αποκλείουν την κυοφορούμενη λύση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

«Το γεγονός ότι η εντεταλμένη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Μογκερίνι κάνει λόγο για αλλαγή συνόρων, είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά», σχολίασε ο Μίχαελ Μπραντ, απευθύνοντας την ίδια ώρα σαφή προειδοποίηση: «Όποιος δεν αντιδρά στις αλλαγές συνόρων, θα είναι συνυπεύθυνος σε περίπτωση που υπάρξει νέος θερμός πόλεμος στα Βαλκάνια».

Επιπλέον, ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διερωτάται με ποιο επιχείρημα θα απαγορεύσει κανείς στους Αλβανούς να ενωθούν με τη Βόρεια Μακεδονία εάν επιτραπεί η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου… «Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενσωματωθούν στην Ε.Ε., αλλά με τους δικούς μας όρους. Στόχος ήταν πάντα ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων και όχι η βαλκανοποίηση της Ευρώπης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μπραντ.

Στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ τη Δευτέρας στο Βερολίνο, Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν απλώς να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» και, με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, να συμβάλουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα ιδιαίτερα πενιχρό, αφού ανάλογες διακηρύξεις των δύο πλευρών στο πρόσφατο παρελθόν κατέληγαν πάντα σε ναυάγιο.

Αν σου άρεσε κάνε