Ακάθεκτη η Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

Ακάθεκτη η Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:56 Δημιουργία 06/05/19, 16:13

Αμετανόητη για τη συνέχιση των ερευνών της Τουρκίας εντός της κυπριακή ΑΟΖ εμφανίζεται η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Λευκωσίας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως «οι αμερικανικές θέσεις είναι εκτός πραγματικότητας καθώς αφορούν την υφαλοκρηπίδα της ίδιας της Τουρκίας».

Σύμφωνα με την τουρκική διπλωματίας, «οι σχετικές συνθήκες που υπογράφει η Λευκωσία με ξένες χώρες δεν δεσμεύουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει ξένες κυβερνήσεις ότι μια από αυτές τις συμφωνίες παραβιάζει τα δικά της δικαιώματα στην περιοχή. Ομοίως, η Τουρκία ανακοίνωσε την υφαλοκρηπίδα της στην περιοχή στη διεθνή κοινότητα και την κατέγραψε επίσης στα Ηνωμένα Έθνη. Στην περιοχή, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι συμφωνίες καθορισμού της υφαλοκρηπίδας με δίκαιο τρόπο»..

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας τονίζει πως «τρίτες χώρες δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια ούτε να επιχειρούν να οριοθετήσουν από που θα περάσουν τα θαλάσσια σύνορα βάζοντας τον εαυτό τους στη θέση του διεθνούς δικαστηρίου» επισημαίνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Με βάση αυτήν την υπόθεση η Άγκυρα απορρίπτει το αμερικανικό ανακοινωθέν και τονίζει ότι δεν συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια στιγμή, στην κατάθεση συντεταγμένων για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της μέσης γραμμής. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι διπλωματικές υπηρεσίες προχώρησαν στην ετοιμασία του σχετικού φακέλου με τις συντεταγμένες και τον κατέθεσαν στα Ηνωμένα Έθνη το Σάββατο.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις δραστηριότητες του «Πορθητή» σε συνεργασία με άλλα κράτη, ενώ ενημέρωσε ότι το Σάββατο συγκαλείται από τον Πρόεδρο σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Ερντογάν

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει για να αποτραπεί η ένταση», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ερντογάν μιλώντας στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

«Μπορεί η χώρα μας σε κάποια πεδία να έχει διαφορετική άποψη. Αλλά η προτεραιότητα αυτής της συμμαχίας να αγωνίζεται με συνέπεια μαζί έναντι της κοινής απειλής αποτελεί όρο. Τα μεγαλύτερα προσκόμματα που υπάρχουν εδώ θα δώσουν το μεγαλύτερο πλήγμα στη συμμαχία μας, στο κύρος της συμμαχίας», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 σημαίνει πως η Άγκυρα ψάχνει για εναλλακτικές στις διεθνείς σχέσεις της. Οι σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με διάφορες χώρες στην περιοχή δεν είναι εναλλακτικές αλλά συμπληρωματικές, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια αναζωπύρωσης της συζήτησης για τους S400. Για να μπορεί κάποιος να κάνει εικασίες για τους ελιγμούς μας θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η ιστορία και η γεωγραφική μας θέση. Δίνουμε σημασία στο να είναι λίμνη ειρήνης η Μεσόγειος την οποία βλέπουμε ως λίκνο του πολιτισμού. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί και να προσπαθούμε να αναπτύσσουμε νέες ιδέες».

Αν σου άρεσε κάνε