Στους δρόμους οι Τούρκοι ενάντια στις επαναληπτικές εκλογές

Στους δρόμους οι Τούρκοι ενάντια στις επαναληπτικές εκλογές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:28 Δημιουργία 07/05/19, 13:09

Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης χθες το βράδυ από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την απόφαση να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Οι οπαδοί του εκλεγμένου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου διαδήλωσαν σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και κορνάροντας.

Υπενθυμίζεται ανακοινώθηκε και επίσημα η διεξαγωγή επαναληπτικων εκλογών στις 23 Ιουνίου στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, μετά από απαίτηση του AKP και απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK).

Το Συμβούλιο επίσης αποφάσισε να υποβάλει μήνυση ενάντια σε εκείνους τους αξιωματούχους αυτών των τοπικών εκλογικών συμβουλίων που διόρισαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.


Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) δέχεται ορυμαγδό επικρίσεων για την απόφασή του να ακυρώσει τις εκλογές με το ευρωκοινοβούλιο να κάνει λόγο για το τέλος της αξιοπιστίας των δημοκρατικών εκλογών στην Τουρκία και τον τον εκλεγμένο δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να τη χαρακτηρίζει «προδοτική» και να καταγγέλλει το YSK ότι υπέκυψε στις πιέσεις του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακυρώνοντας μια αναμέτρηση που είχε χάσει, όχι όμως τις προεδρικές εκλογές του 2018 και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε πάντως απτόητος στη χθεσινή συγκέντρωσή του, παρά την ακύρωση της νίκης του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης.

«Αυτοί που έλαβαν την απόφαση σε αυτή τη χώρα μπορεί να αποτελούν οιωνό γκάφας και μάλιστα προδοσίας. Αλλά εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος για τη νίκη «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις αρχές μας», είπε «Αυτή η χώρα έχει 82 εκατομμύρια πατριώτες που θα πολεμήσουν μέχρι τέλους για τη δημοκρατία».


Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μεταβαίνει στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του CHP που κατήγγειλε τον Ερντογάν για «ξεκάθαρη δικτατορία».

Αν σου άρεσε κάνε