Προσεχτικές «απειλές» της ΕΕ στην Τουρκία για την Κύπρο

Προσεχτικές «απειλές» της ΕΕ στην Τουρκία για την Κύπρο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:40 Δημιουργία 09/05/19, 19:28

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο, εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ, εξέφρασε την Πέμπτη ο Ντόναλτ Τουσκ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην προχωρά, ωστόσο, σε κάποιο πιο αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά από το πέρας της άτυπου Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο Πολωνόςς αξιωματούχος δήλωσε πως «η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ένωσης».

Εξάλλου, ο Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 28 Μαΐου, λέγοντας πως η Σύνοδος θα διεξαχθεί δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών για την προετοιμασία των υποψηφιοτήτων για βασικές θέσεις της ΕΕ.

«Στις 28 Μαΐου, καλώ τους 28 ηγέτες να ξεκινήσουμε την διαδικασία διορισμών», τόνισε ο Τουσκ.

Το μήνυμα Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα από την Άγκυρα ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται η Τουρκία την ΕΕ, τόνισε ο Ερντογάν.

Χωρίς την Τουρκία, δεν είναι δυνατό η ΕΕ να πολεμήσει με επιτυχία εναντίον των απειλών κατά των θεμελιωδών αξιών της, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Η ένταξη στην ΕΕ είναι σημαντική βάσει της εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κερδίζουν. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να αποδεχθεί μια εξίσωση που θα είναι επιβλαβής» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα ανατολικά και τα δυτικά σύνορά της, όχι μόνο για λόγους εθνικής ασφαλείας, αλλά επίσης για την ασφάλεια της Ευρώπης, αναφερόμενος στους 4 και πλέον εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.

Αν σου άρεσε κάνε