Το είπε και το έκανε ο Τραμπ: Νέοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές

Το είπε και το έκανε ο Τραμπ: Νέοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:01 Δημιουργία 10/05/19, 08:49

Εδώ και λίγη ώρα οι δασμοί σε κινεζικά προιόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ με αντίποινα αναμένεται να απαντήσει το Πεκίνο.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι οι δασμοί αυξήθηκαν στο 25% από 10%, με την Κίνα να εκφράζει «βαθιά απογοήτευση» και να δηλώνει ότι είναι υποχρεωμένη «να λάβει τα απαραίτητα αντί-μετρα». Να σημειωθεί οτι ο Τραμπ απειλεί και με νέους δασμούς 25% στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές.

Όλα αυτά την ώρα που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δύο χωρών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στην Ουάσιγκτον με στόχο να διασώσουν τις έως τώρα προσπάθειες για μία συμφωνία.

Μόλις και πριν από μία εβδομάδα οι δύο πλευρές εμφανίζονταν να είναι μία ανάσα από τoν συμβιβασμό, που περίμενε όλος ο πλανήτης για να δει το εμπόριο και τις οικονομίες να ανακάμπτουν.

Ωστόσο σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι Κινέζοι επιχείρησαν την τελευταία στιγμή να αλλάξουν τη φρασεολογία της συμφωνίας σε αρκετά σημεία, κάνοντας ουσιαστικά πίσω σε καίριες δεσμεύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν δύο οργισμένα tweet του Τραμπ και σκέψεις των Κινέζων αξιωματούχων να αναβάλλουν το ταξίδι τους στις ΗΠΑ.

Αυτό τελικά πραγματοποιήθηκε κανονικά, αλλα οι χθεσινές συνομιλίες δεν φάνηκε να οδηγούν κάπου.

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχαν συνομιλίες για περίπου 90 λεπτά χθες και μετά την ολοκλήρωσή τους δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Σήμερα οι συζητήσεις συνεχίζονται με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι τίποτα ακόμη δεν έχει χαθεί.

Η αντίδραση των αγορών είναι προς το παρόν αμήχανη. Πολλά θα εξαρτηθούν από το είδος και την έκταση των κινεζικών αντιποίνων.

Ο δεκάμηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Γκάο Φενγκ δήλωσε ότι η απόφαση του Πεκίνου ο Λίου να στείλει αντιπροσωπεία του στην Ουάσιγκτον παρά την αναγγελθείσα αύξηση των δασμών δείχνει την «απόλυτη ειλικρίνεια» της Κίνας ως προς την προσέγγισή της στη διένεξη. «Η αμερικανική πλευρά μας φόρεσε πολλές ταμπέλες πρόσφατα, μίλησε για "υπαναχώρηση", για "προδοσία" κ.ά. Η Κίνα βασίζεται στην αξιοπιστία της, τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν έχει αλλάξει ποτέ», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε