Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα των Brexiteers

Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα των Brexiteers

ΔΙΕΘΝΗ UPD 10:58 Δημιουργία 12/05/19, 10:47

Ισχυρό προβάδισμα δίνουν οι δημοσκόποι στον Νάιτζελ Φαράζ και στο Κόμμα του Brexit που φαίνεται να συγκεντρώνει το 34% στην πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές, όπως καταγράφει δημοσκόπηση που διεξήχθει για λογαριασμό του The Observer.

Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της 23ης Απριλίου, το Κόμμα του Brexit διπλασιάζει το προβάδισμά του επί των Εργατικών: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται δεύτερο, περιοριζόμενο στο 21% των προθέσεων ψήφου (-7%).

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι εναντιώνονται στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, πιστώνονται 12% των προθέσεων ψήφου (+5%) και ξεπερνούν έτσι τους Συντηρητικούς υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι: το κυβερνών κόμμα δεν συγκεντρώνει παρά το 11%, καταδεικνύει η έρευνα του Observer.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου από το ινστιτούτο Opinium Research από την Τετάρτη ως την Παρασκευή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.004 ενηλίκων Βρετανών.

Το νεότευκτο κόμμα του Φαράζ αυτοπαρουσιάζεται ως αυτό που μπορεί να «σώσει» το Brexit, να χειριστεί με εθνικά επωφελή τρόπο το διαζύγιο του ΗΒ με την ΕΕ.

Η αποχώρηση αρχικά θα γινόταν την 29η Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε δύο φορές, ελλείψει της έγκρισης από τη Βουλή των Κοινοτήτων της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες τον Νοέμβριο.

Νέα προθεσμία ορίστηκε από τους Ευρωπαίους η 31η Οκτωβρίου, γεγονός το οποίο υποχρέωσε τη χώρα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, όπως τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η εκλογική διαδικασία προβλέπεται να διεξαχθεί στο ΗΒ την 23η Μαΐου.

Αν σου άρεσε κάνε