Ανεβαίνει η «θερμοκρασία» στις εμπορικές σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου

Ανεβαίνει η «θερμοκρασία» στις εμπορικές σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:05 Δημιουργία 13/05/19, 12:03

Με υψηλούς τόνους απαντά η Κίνα στην αυστηρή προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ για «διαπραγμάτευση τώρα».

«Δεν θα υποκύψουμε στις εξωτερικές πιέσεις», δήλωσε η κυβέρνηση της Κίνας, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει πώς σκοπεύει το Πεκίνο να απαντήσει στις ανανεωμένες απειλές της Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη κλιμακώθηκε την Παρασκευή, με τις ΗΠΑ να αυξάνουν στο 25% τους δασμούς σε βάρος κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων και τον Τραμπ να δηλώνει πως "το Πεκίνο έσπασε τη συμφωνία" υπαναχωρώντας από δεσμεύσεις που είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο Τραμπ διέταξε επίσης τον Ύπατο Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο Robert Lighthizer να αρχίζει να επιβάλει δασμούς στις εναπομείνασες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε μια κίνηση που θα επηρέαζε επιπλέον αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Το Πεκίνο είχε αναγγείλει ότι θα απαντήσει στους τελευταίους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμη λεπτομέρειες.

Ως προς τις λεπτομέρειες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Geng Shuang, μιλώντας σε σύντομη ενημέρωση δημοσιογράφων, επέλεξε να χρησιμοποιήσει την αμερικανική έκφραση "Wait and see" (Περιμένετε και θα δείτε).

"Έχουμε πει πολλές φορές ότι η ενίσχυση των δασμών δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Η Κίνα δεν θα υποκύψει ποτέ στις εξωτερικές πιέσεις. Έχουμε την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να προστατέψουμε τα νόμιμα και έγκυρα", πρόσθεσε ο Geng, απαντώντας σε ερώτημα για την απειλή του Trump να επιβάλει δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Αν σου άρεσε κάνε