Δασμοί: Από ξύστρες έως gadgets στην αμερικανική λίστα

Δασμοί: Από ξύστρες έως gadgets στην αμερικανική λίστα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:26 Δημιουργία 14/05/19, 11:23

Στη «σκιά» του εμπορικού πολέμου «βυθίζονται» ξανά τόσο οι διεθνείς αγορές όσο και τα ομόλογα, με μία μεγάλη μερίδα αναλυτών και επενδυτικών οίκων να προειδοποιεί ότι η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας είναι μόνο αρχή, υπογραμμίζοντας ότι έπονται κι άλλες.

Η αμερικανική λίστα με τα προϊόντα που μπαίνουν στο στόχαστρο, έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στα διεθνή ταμπλό, με τις μετοχές κολοσσιαίων εταιρειών να σημειώνουν «κατρακύλα».

Με βάση τη δημοσιευμένη λίστα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων σε κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ και άλλα τεχνολογικά προϊόντα, ενώ εξαιρούνται τα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, οι νέοι δασμοί δεν θα τεθούν σε ισχύ πριν από τα τέλη Ιουνίου, καθώς αναμένεται η συνάντηση Τραμπ- Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 28 και 29 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική πλευρά δίνει περιθώριο στο Πεκίνο, για να κάνει την κίνηση ματ, η οποία θα αποκλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Πεκίνο να μην «το παρακάνει» με την απάντησή του προς τις ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι θα διαφανεί, εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχουν επιτυχία σε περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η Κίνα έχει ανακοινώσει αντίποινα, με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων από την 1η Ιουνίου.

Στην αμερικανική λίστα τώρα προστίθενται κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, tablet, άλλα γκάτζετς και εξαρτήματα, πολλά εκ των οποίων κατασκευάζονται σε κινεζικό έδαφος για λογαριασμό αμερικανικών κολοσσών.

Αποτέλεσμα, η μετοχή της Apple να καταγράψει «χασούρα» της τάξεως του 5,8% το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Παράλληλα, στη λίστα συγκεντρώνονται προϊόντα κάθε είδους: ενδύματα, υποδύματα, είδη γραφείου, όπως ξύστρες και μολύβια, βιβλία, λευκά είδη, ρολόγια, μοτοσυκλέτες, μηχανές για κούρεμα του γκαζόν, μουσικά όργανα, πυροτεχνήματα και βρεφικές πιπίλες. Στο στόχαστρο μπαίνουν και τρόφιμα, όπως φρέσκο κρέας, κακάο, βρεφικές τροφές.

Δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, φαρμακευτικά προϊόντα ή ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαρμάκων.

Εκτός λίστας μένουν και τα ορυκτά σπάνιων γαιών. Τα τελευταία είναι πολύ σημαντικά στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και αμυντικού εξοπλισμού.

Αν σου άρεσε κάνε