Απτόητη η Τουρκία με τις απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ

Απτόητη η Τουρκία με τις απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:42 Δημιουργία 15/05/19, 19:37

Ακόμα ένα κρεσέντο απειλών της Τουρκίας προς την Κύπρο για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ έδωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αν οι Κύπριοι κάνουν μονομερές ενέργειες θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Ενημερώσαμε τους Πρέσβεις και όλοι είδαν την αλήθεια. Θα κάνουμε γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας», τόνισε, προσθέτοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για θέματα εξωτερικής πολιτικής ανέφερε πως «είχαν αντιδράσει κάποιες χώρες. Οι αρμόδιοι μας ενημέρωσαν τις χώρες και τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ και τους ενημέρωσαν στο υπουργείο μας. Και όλοι είδαν την πραγματικότητα. Η Τουρκία άνετα μπορεί να κάνει γεωτρήσεις μέσα στην υφαλοκρηπίδα της» δήλωσε ο Τσαβούσογλου και τόνισε πως «δεν σημαίνει πως ισχύει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που κήρυξε μια χώρα χωρίς να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία. Καμία ανακοίνωση δεν είναι αποδεκτή αν δεν περιλαμβάνει κι εμάς».

Ο ίδιος τόνισε πως «η Τουρκία έχει καταγράψει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη. Θα συνεχίσουμε και τις γεωτρήσεις μας στα οικόπεδα που μας παραχώρησε η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».

Ο επικεφαλής του τουρκικΉς διπλωματίας πρότεινε τη μεταφορά του αποθεμάτων αερίου της Κύπρου μέσω της Τουρκίας. «Αντί να μιλούν εναντίον της Τουρκίας πρέπει να λυθεί το θέμα από τις ρίζες του. Τότε μόνο θα γίνει η σωστή εκμετάλλευση των αποθεμάτων που βρίσκονται γύρω από το νησί και θα μπορούν να μεταφερθούν στις διεθνείς αγορές μέσω της Τουρκίας», ανέφερε.

Σημειώνεται πως ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ να αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε