Επίσημα ο Τζόνσον στην κούρσα διαδοχής της Μέι στους Τόρις

Επίσημα ο Τζόνσον στην κούρσα διαδοχής της Μέι στους Τόρις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:54 Δημιουργία 16/05/19, 16:47

Την πρόθεση του να διεκδικήσει την προεδρία τους συντηρητικού κόμματος (Τόρις) της Βρετανίας εξέφρασε και επίσημα σήμερα, Πέμπτη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, σε δηλώσεις που έκανε από ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Μάντσεστερ.

Ο Τζόνσον, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός από τη θητεία του ως δήμαρχος του Λονδίνου, δήλωσε πως «φυσικά και θα διεκδικήσω τη θέση» όταν ρωτήθηκα εάν σκοπεύει να αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που έχει δηλώσει πως θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Τόρις μόλις ολοκληρωθεί το Brexit.

Ο Τζόνσον είχε διεκδικήσει την αρχηγία και το 2016, αλλά είχε ηττηθεί στις τότε εσωκομματικές εκλογές.

Πιέσεις στην Μέι για άμεση αποχώρηση

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να προσπαθήσει για τέταρτη φορά τη συμφωνία με το μπλοκ, στις αρχές Ιουνίου. Η Πρωθυπουργός σήμερα όμως θα έρθει αντιμέτωπη με το Συντηρητικό Κόμμα που εκπροσωπεί και τις φωνές των βουλευτών της που ζητούν την αποχώρησή της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, θα μπορούσαν ακόμη να την προειδοποιήσουν για ψήφο άρσης εμπιστοσύνης, τον επόμενο μήνα. Η ίδια ελπίζει ότι θα περάσει η συμφωνία της, αν και οι πιθανότητες δείχνουν να είναι μικρές.

Οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της και οι σύμμαχοί της από τη Βόρεια Ιρλανδία, σε συνδυασμό με τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα απορρίψουν τη Συμφωνία Αποχώρησης, με την εκπρόσωπο των Εργατικών να διαψεύδει τις φήμες περί αποχής.

H βρετανική λίρα υποχωρεί και σήμερα, ένατη μέρα απωλειών, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών μηνών, στο $1,2838.

Αν σου άρεσε κάνε