Το Λονδίνο προσπαθεί να «μαζέψει» τα περί της κυπριακής ΑΟΖ

Το Λονδίνο προσπαθεί να «μαζέψει» τα περί της κυπριακής ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:51 Δημιουργία 17/05/19, 17:48

Σε μια μάλλον όχι επαρκή προσπάθεια να «μαζέψει» τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν την περασμένη Τρίτη περί «κυριαρχίας υπό αμφισβήτηση» στην κυπριακή ΑΟΖ προχώρησε την Παρασκευή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (Φόρεϊν Όφις), σε επιστολή με ημερομηνία 15 Μαΐου προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων Προσφύγων Η.Β. Λεωνίδα Λεωνίδου.

Υπενθυμίζεται πως η δήλωση Ντάνκαν, ο οποίος κράτησε ίσες αποστάσεις από Κύπρο και Τουρκία, όταν ρωτήθηκε στο κοινοβούλιο για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε προσωπική επιστολή προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ενώ η Λευκωσία έκανε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βρετανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επί μακρώ αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων και προτρέπουμε όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση μιας λύσης», αναφέρει η απαντητική επιστολή από την κεντρική μονάδα επικοινωνιών του Φόρεϊν Όφις, όπως μεταφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στη διευκρινιστική δήλωση του Φόρεϊν Όφις της 14ης Μαΐου και στη δήλωση προς το ΚΥΠΕ την Πέμπτη 16 Μαΐου, η πρώτη πρόταση της παραπάνω δήλωσης περιείχε μία πρόσθετη φράση: «… να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνη της», που ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές ως αναφορά στις οριοθετημένες με τις όμορες χώρες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Λεωνίδου είχε απευθύνει τη Δευτέρα 13 Μαΐου εκ μέρους της ομοσπονδίας επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ με αφορμή ανάρτησή του στο Twitter στην οποία εξέφραζε ανησυχία για την τουρκική ανακοίνωση περί γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το tweet του κ. Χαντ προσέθετε ότι «η κατάσταση ΠΡΕΠΕΙ να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Στην επιστολή του ο κ. Λεωνίδου εξέθετε την επιθετικότητα της Τουρκίας από το 1974 έως και σήμερα με τη «δεύτερη εισβολή», όπως χαρακτήριζε την παρουσία τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ως Βρετανοί πολίτες τώρα απαιτούμε η βρετανική μας κυβέρνηση, υπό τις υποχρεώσεις της ως Εγγυήτρια Δύναμη για την ακεραιότητα και κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου, να παρέμβει και να σταματήσει αυτή την παράνομη δράση. Αποδεδειγμένα η εδώ και καιρό ξεπερασμένη βρετανική πολιτική ίσως αποστάσεων στο Κυπριακό ζήτημα δεν έχει παραγάγει απολύτως κανένα αποδοτικό αποτέλεσμα και αν μη τι άλλο έχει επιτρέψει στην Τουρκία να διατηρήσει το στάτους κβο που δημιουργήθηκε από την παράνομη εισβολή και κατοχή το 1974. Είναι η Τουρκία που δημιουργεί την κρίση και είναι η Τουρκία που θα πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δράσεις και να αποκλιμακώσει την κατάσταση», τόνιζε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Προσφύγων Η.Β.

Αν σου άρεσε κάνε