ΟΟΣΑ: Ο εμπορικός πόλεμος «ο μεγαλύτερος εχθρός της ανάπτυξης»

ΟΟΣΑ: Ο εμπορικός πόλεμος «ο μεγαλύτερος εχθρός της ανάπτυξης»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:42 Δημιουργία 20/05/19, 14:37

Αυξάνονται τα «καμπανάκια» για τον κίνδυνο της παρατεταμένης εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας.

Ως τον «μεγαλύτερο εχθρό της ανάπτυξης» χαρακτήρισε τον «εμπορικό πόλεμο» ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάτπυξης, Άνχελ Γκουρία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ίδιο, η εμπορική ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έχει βάλει «φρένο» στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

«Ήμασταν στο μέσον μιας ανάκαμψης όταν άρχισαν όλες αυτές οι αποφάσεις για το εμπόριο και όχι μόνον "στραγγάλισαν" την οικονομία αλλά βασικά οδήγησαν στην επιβράδυνση, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη ζημιά», είπε χαρακτηριστικά ο Γκουρία, μιλώντας στο CNBC.

«Σήμερα όλοι στοιχηματίζουν σε μια συμφωνία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι εντάσεις κλιμακώνονται και, δεύτερον, το πρόβλημα -η διάχυση από αυτές τις εντάσεις- γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανές», σημείωσε.

Ο Γκουρία παραδέχθηκε ότι οι εμπορικές εντάσεις έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με τον ΟΟΣΑ να έχει «ψαλιδίσει» ήδη κατά 1% τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

«Η αβεβαιότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό της ανάπτυξης και όταν δεν έχεις επενδύσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος, τότε είναι φυσικό η οικονομία να κατεβάσει ταχύτητα και αυτό έχει ήδη συμβεί και αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας», τόνισε.

«Οι επενδύσεις αποτελούν τον "σπόρο" του αύριο και γι' αυτό, έπειτα από μια σύντομη χρονική περίοδο, είχαμε αυτή την τεράστια υποβάθμιση των προβλέψεων για τη μελλοντική ανάπτυξη», σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε