Ιαπωνία: Πτώση στις εξαγωγές για 5ο συνεχόμενο μήνα

Ιαπωνία: Πτώση στις εξαγωγές για 5ο συνεχόμενο μήνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:05 Δημιουργία 22/05/19, 11:04

Οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς η ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων, ΗΠΑ και Κίνας, επηρέασε τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

Οι εξαγωγές τον Απρίλιο υποχώρησαν 2,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από το 1,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Οι χαμηλές εξαγωγές, κυρίως λόγω των χαμηλότερων παραγγελιών για εργαλεία κατασκευής επεξεργαστών και αξεσουάρ ημιαγωγών προς την Κίνα, μαζί με την αύξηση των εισαγωγών αργού πετρελαίου, μεταφράζεται σε πτώση 90% του εμπορικού πλεονάσματος της Ιαπωνίας, στα 60 δισ. γιεν (543 εκατ. δολάρια).

Τα εμπορικά στοιχεία εμφάνισαν πως οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν περισσότερο από 6% σε ετήσια βάση, λόγω των χαμηλότερων παραγγελιών προς την Κίνα, και λόγω της αυξημένης πίεσης από τις ΗΠΑ στους συμμάχους τους να περιορίσουν τη χρήση επεξεργαστών που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Ενώ οι εξαγωγές προς Κίνα και Ευρώπη μειώθηκαν, οι εξαγωγές προς ΗΠΑ αυξήθηκαν 10% λόγω της ισχυρής ζήτησης για ιαπωνικά αυτοκίνητα, διευρύνοντας το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ κατά σχεδόν 18%.

Αν σου άρεσε κάνε