Αποζημιώσεις από την Boeing διεκδικούν αεροπορικές εταιρείες

Αποζημιώσεις από την Boeing διεκδικούν αεροπορικές εταιρείες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:56 Δημιουργία 22/05/19, 13:43

Τρεις μεγάλες κινεζικές αεροπορικές εταιρείες έκαναν το ντεμπούτο αγωγών κατά της Boeing, διεκδικώντας αποζημιώσεις από τον κατασκευαστή για την καθήλωση των 737 Max, έπειτα από το πολύνεκρο δυστύχημα των Ethiopian Airlines.

Το τριπλό αίτημα αποζημίωσης έρχεται σε μία «εύφλεκτη» κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εν μέσω της αναζωπύρωσης του εμπορικού πολέμου.

Η Κίνα έχει καθηλωμένα 96 αεροσκάφη 737 Μax, τα οποία αντιστοιχούν στο 4% του συνολικού στόλου. Το ποσοστό είναι διόλου ευκαταφρόνητο και συνεπάγεται όντως σημαντικές ζημίες για τις κινεζικές αεροπορικές. Οι τοπικές αρχές τις υπολογίζουν σε τουλάχιστον 100.000 γιουάν ανά αεροσκάφος για κάθε εταιρεία.

Πρώτη ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει αποζημίωση η China Eastern Airlines, ενώ ακολούθησαν οι Air China και China Southern Airlines επιβεβαιώνοντας στο Reuters πως θα πράξουν το ίδιο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι προκαταρκτικές έρευνες των εμπειρογνωμώνων έχουν διαπιστώσει τουλάχιστον δύο κατασκευαστικά σφάλματα ασφαλείας στο λογισμικό της Boeing, ενώ και η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχτεί δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την τελευταία αναβάθμιση.

Ωστόσο, ερωτηματικά προκύπτουν και για τις ευθύνες των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, καθώς φαίνεται πως ήταν οι ίδιοι οι τεχνικοί της Boeing που πιστοποίησαν την ασφάλεια των αεροσκαφών τους και όχι κάποια ανεξάρτητη κρατική αρχή.

Αν σου άρεσε κάνε