Βρετανία: Αναφορές για παραίτηση της Μέι από την πρωθυπουργία απόψε

Βρετανία: Αναφορές για παραίτηση της Μέι από την πρωθυπουργία απόψε

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:21 Δημιουργία 22/05/19, 18:36

Οργιάζει από το μεσημέρι της Τετάρτης το παρασκήνιο στο εσωτερικό του κόμματος της Τερέζα Μέι (Τόρις) στη Βρετανία, με τη δυσαρέσκεια για τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit που θέλει να θέσει προς ψήφιση η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων να κλιμακώνεται.

Μάλιστα, το Sky News μετέδωσε πως μετά από τις αντιδράσεις που έχει συναντήσει το σχέδιο της Μέι για «παράθυρο» δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, η πρωθυπουργός αναμένεται να παραιτηθεί το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Sky.

Ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή». Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι πολλές πηγές στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου δεν πιστεύουν ότι η Μέι θα παραμείνει στη θέση της και μετά την Δευτέρα, αφού δηλαδή ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ένας ρεπόρτερ της Mail on Sunday, από την άλλη, προέβλεψε ότι «ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή» για να ανακοινώσει η πρωθυπουργός την παραίτησή της, προσθέτοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι τελειωμένη».

Σημειώνεται, πάντως, πως οι συνεργάτες της Μέι υποστηρίζουν πως η πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να κάνει καμία δήλωση αργότερα απόψε και ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παραίτηση σήμερα».

Πάντως, οι σημαντικότερες πολιτικές συζητήσεις φάνηκε να γίνονται εκτός κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο «ενός πραξικοπήματος» εναντίον της πρωθυπουργού, και μάλιστα επιθυμούν να στείλουν εκπροσώπους τους στην πρωθυπουργό για να της ζητήσουν να παραιτηθεί.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, πρώτος πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης, τον οποίο στηρίζουν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, 'Αντρεα Λίντσομ, ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, και η υφυπουργός Οικονομικών, Λιζ Τρους), που πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να το διαχειριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, που θα αναδειχθεί μετά την παραίτησή της.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από τον υπουργό υπεύθυνο για τα ζητήματα της Σκοτίας, Ντέιβιντ Μάντελ, ο οποίος θέλει να συναντήσει την Τερέζα Μέι, για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η υπόσχεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα αποδυναμώσει την θέση των Συντηρητικών στη Σκοτία και την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής 1922, συνεδριάζει επίσης για να ζητήσει εκ νέου την αλλαγή του κανονισμού του κόμματος, που θα επιτρέψει την κατάθεση δεύτερης πρότασης μομφής στο πρόσωπο της επικεφαλής των Τόρις μέσα σε ένα χρόνο.

Αν σου άρεσε κάνε