Ευρωεκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες σε Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία - Exit poll για Ιρλανδία

Ευρωεκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες σε Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία - Exit poll για Ιρλανδία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:30 Δημιουργία 25/05/19, 10:48

Σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία συνεχίζονται σήμερα οι ευρωεκλογές, μετά τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία όπου έχουν κλείσει οι κάλπες ήδη.

Στη Σλοβακία, οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν 13 ευρωβουλευτές. Η συμμετοχή στη χώρα αυτή το 2014 δεν ξεπέρασε το 13% - ήταν χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη στην Τσεχία.

Στη Λετονία, 1,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν οκτώ ευρωβουλευτές, ενώ στη Μάλτα το εκλογικό σώμα των 370.000 ψηφοφόρων καλείται να επιλέξει έξι μέλη του Ε.Κ.

Η ψηφοφορία στη Μάλτα έχει την ιδιομορφία ότι επιτρέπεται η συμμετοχή από τα 16 έτη, ενώ καταγράφεται εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής -75% το 2014- παρότι η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική.

Στην Τσεχία, η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώνεται σήμερα, με τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, το φιλελεύθερο-λαϊκιστικό ANO και τους σοσιαλδημοκράτες, να διεκδικούν τις περισσότερες από τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα.

Στην Ιρλανδία, οι Πράσινοι έκαναν την έκπληξη χθες και αναμένεται να αναδειχθούν πρώτο κόμμα στην πρωτεύουσα, το Δουβλίνο, σύμφωνα με exit poll του ινστιτούτου RED C που μεταδόθηκε από τη δημόσια ιρλανδική ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου, που μεταδόθηκε αφού έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στην πόλη, στις 22:00 τοπική ώρα [23:00 ώρα Ελλάδας], ο Κιέραν Καφ των Πρασίνων εξασφάλισε το 23% των ψήφων, 9 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα χάσει την έδρα. Το Φίνε Γκαέλ συγκέντρωσε το 14% των ψήφων και το Φιόνα Φέιλ 12%. Το Σιν Φέιν περιορίζεται στο 10%.

Αν σου άρεσε κάνε