Βαριά και... ασήκωτη η ήττα για Μέρκελ και Μακρόν

Βαριά και... ασήκωτη η ήττα για Μέρκελ και Μακρόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:26 Δημιουργία 27/05/19, 09:09

Σαφή μηνύματα κατά των πολιτικών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, επεφύλασσε το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών, με τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάζουν έντονα την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η κεντροδεξιά παράταξη της καγκελαρίου CDU-CSU εξασφάλισε 28,6%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, μολονότι παρέμεινε πρώτο κόμμα στην Γερμανία. Την ίδια ώρα ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες SPD, υπέστησαν πραγματική πανωλεθρία, εξασφαλίζοντας ποσοστό 15,3%, με τους Πράσινους να τους ξεπερνούν και να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,9%.

Παράλληλα η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία AfD εξασφαλίζει 10,8% και Η Αριστερά (Die Linke) και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP από 5,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβολές που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τώρα.

Στη Γαλλία

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν επικρατεί με διαφορά 0,9% την υποστηριζόμενη από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λίστα LREM-Modem (23,31% έναντι 22,41%), σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων στις ευρωεκλογές που ανακοινώθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δύο λίστες εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό ευρωβουλευτών, 23, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 50,12%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το 2014.

Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την άνοδο των οικολόγων του EELV, με το 13,47% των ψήφων και 13 έδρες, στην τρίτη θέση.

Η λίστα της δεξιάς, Les Republicains, εξασφαλίζει το 8,48% των ψήφων (8 ευρωβουλευτές), μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) με 6,31% και 6 ευρωβουλευτές και την σοσιαλιστική λίστα (6,19% και 6 ευρωβουλευτές).

Αν σου άρεσε κάνε