Διεθνή ΜΜΕ: Η Αριστερά του Τσίπρα τιμωρήθηκε!

Διεθνή ΜΜΕ: Η Αριστερά του Τσίπρα τιμωρήθηκε!

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:49 Δημιουργία 27/05/19, 09:23

Για συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες κάνουν λόγο τα ΜΜΕ του ευρωπαϊκού Τύπου τη Δευτέρα, σχολιάζοντας πως καυτά οικονομικά θέματα αλλά και το Σκοπιανό αποτέλεσαν «βαρίδια» για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, που έχασε τη μάχη μετά από τέσσερα χρόνια.

«Η Ελλάδα πάει σε πρόωρες εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας στις ευρωεκλογές», γράφει το Bloomberg. «Ο Τσίπρας έχει δείξει ότι είναι ο απόλυτος πολιτικός επιζών, αλλά θα είναι δύσκολο να παραμείνει στο παιχνίδι μετά από μία τέτοια μεγάλη ήττα» προσθέτει, σχολιάζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία το πιθανότερο είναι να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τα προεκλογικά δώρα που υποσχέθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός στους Έλληνες.

Politico: Συντριπτική ήττα ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές 2019

Για «συντριπτική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο και το Politico, υπογραμμίζοντας ότι τα οικονομικά ζητήματα έπαιξαν μεγάλο ρόλο, ενώ «ορισμένοι ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε πολιτικό κεφάλαιο με τη συμφωνία για την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία πέρυσι τον Ιούνιο».

Bild: Για πρώτη φορά από το 2014 ο Τσίπρας ηττήθηκε

«Για πρώτη φορά από το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη εκλογική ήττα. Στις ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα ήρθε δεύτερο. Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα βρέθηκαν το συνταξιοδοτικό, οι φοροελαφρύνσεις και το μεταναστευτικό», γράφει η Bild.

Le Figaro:H Αριστερά του Τσίπρα τιμωρήθηκε

«H Αριστερά του Τσίπρα τιμωρήθηκε», γράφει η γαλλική Le Figaro, ενώ στο ίδιο πνεύμα και το France 24: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές».

La Repubblica: Πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα, θρίαμβος της δεξιάς

Για «πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα» κάνει λόγο η ιταλική La Stampa, ενώ η επίσης ιταλική La Repubblica μιλά για «Θρίαμβο της δεξιάς

Και σχολιάζει: «Το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις κάλπες δεν συνιστά έκπληξη αλλά η διαφορά ανάμεσα στην κεντροδεξιά και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Ο Τσίπρας έπαιξε όλα τα χαρτιά του προσπαθώντας να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις (όπως τα είχε καταφέρει το φθινόπωρο του 2015) που τον έφερναν πίσω μεταξύ 4-9 ποσοστιαίων μονάδων. Τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποίησε το πλεόνασμα των στόχων που είχαν θέσει οι πιστωτές για να μειώσει τους φόρους (μεταξύ των οποίων των ΦΠΑ) και να δωρήσει ένα είδος 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μια βροχή από χρήματα στις τσέπες των ψηφοφόρων που δεν απέφερε όμως τα αποτελέσματα που ήλπιζε».

Ιndependent: Έφερε προεκλογικά μέτρα ο Τσίπρας, αλλά...

Στο ίδιο πνεύμα ο Independent γράφει: «ενόψει των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας έφερε στη Βουλή μια σειρά μέτρων που ισοδυναμούσαν με δώρα και αψηφούσε τους συντηρητικούς καλώντας τους να τα καταψηφίσουν. Δεν το έκαναν αλλά κατηγόρησαν τον Τσίπρα για ψηφοθηρική κίνηση απελπισίας».

El Pais: Οι συνταξιούχοι θα τιμωρήσουν τον Τσίπρα

«Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε εθνικές εκλογές», μεταδίδει η ισπανική El Pais, αναφέροντας μεταξύ άλλων παρά τα προεκλογικά δώρα του Αλέξη Τσίπρα οι συνταξιούχοι «ήταν ένα από τα τμήματα του πληθυσμού που επηρεάστηκαν περισσότερο από το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η ψήφος των οποίων ίσως αποβεί καθοριστική και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».

Die Zeit: Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μετά την ήττα Τσίπρα

Η Die Zeit σημειώνει ότι «μετά την ήττα στις ευρωεκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες σχεδιάζονταν για το φθινόπωρο. Ο λόγος για τις πρόωρες εκλογές ήταν το κακό αποτέλεσμα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, μιας και ο λαός με τη ψήφο του έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται πια τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί προς όφελος της χώρας του, υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης».

Süddeutsche Zeitung: Το αριστερό κόμμα του Τσίπρα χάνει την πλειοψηφία

«Το αριστερό κόμμα του Τσίπρα χάνει την πλειοψηφία», γράφει η Süddeutsche Zeitung, παρατηρώντας: «Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο νικητής των ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Μόλις λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε τις εκλογές δημοψήφισμα για το μέλλον της κυβέρνησής του. Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν θα του εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στην κάλπη τότε "όλα είναι ανοιχτά", τόνιζε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανακοίνωνε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, πολύ πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διεξαγωγής τους στις 20 Οκτωβρίου».

Αν σου άρεσε κάνε