Ευρωεκλογές 2019: Επικράτησε άνετα ο Κουρτς

Ευρωεκλογές 2019: Επικράτησε άνετα ο Κουρτς

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:45 Δημιουργία 27/05/19, 15:31

Μεγάλη η νίκη στις ευρωεκλογές του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, την ίδια στιγμή που δίνει μάχη στην αυστριακή Βουλή όπου διεξάγεται ψήφος δυσπιστίας εναντίον του.

Το κόμμα του Κουρτς με 34,9 % αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ σε ευρωεκλογές στη χώρα, με διαφορά-ρεκόρ 11,5 μονάδων από το 2ο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4%.

Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει σήμερα στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής πρόταση δυσπιστίας, της οποίας η πιθανολογούμενη υπερψήφιση θα οδηγήσει στην ανατροπή του ίδιου και της υπηρεσιακής πλέον κυβέρνησης της οποίας ηγείται από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η κυβερνητική κρίση που συνταράσσει το τελευταίο δεκαήμερο την Αυστρία, έπειτα από την Υπόθεση Ίμπιζα, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχεκαι στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνον δεν επηρέασε, αλλά τουναντίον φέρεται να ευνόησε τον καγκελάριο και το κόμμα του.

Σχεδόν αλώβητο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, φαίνεται το έως πρόσφατα συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου η δύναμη μειώθηκε ελάχιστα στο 17,2 % έναντι του 19,7% κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014, ενώ σχεδόν αμετάβλητο στο 23,4% (μείον 0,7) παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθούν οι Πράσινοι οι οποίοι με 14% πέτυχαν σχεδόν το ποσοστό τους ρεκόρ του 2014 (14,5 %) ενώ ελαφρά αύξηση στο 8,7% (από το 8,1) είχε το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ, ενώ εκτός Ευρωκοινοβουλίου θα παραμείνουν το κόμμα "Τώρα" (πρώην Λίστα Πιλτς), με ποσοστό 1% και το ΚΚ Αυστρίας (0,8%).

Μετά τις χθεσινές ευρωεκλογές, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει κατά δύο τους ευρωβουλευτές του σε επτά, οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τις πέντε έως τώρα έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κόμμα των Ελευθέρων χάνει μία έδρα και θα έχει τρεις ευρωβουλευτές, όπως μία έδρα χάνουν και οι Πράσινοι και θα έχουν μελλοντικά δύο, ενώ τη μία έδρα του διατηρεί το ΝΕΟΣ.

Αν σου άρεσε κάνε