«Όχι» Μακρόν στην προεδρία ενός Γερμανού, δεξιού στην Κομισιόν

«Όχι» Μακρόν στην προεδρία ενός Γερμανού, δεξιού στην Κομισιόν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:56 Δημιουργία 28/05/19, 14:36

Στα μαχαίρια βρίσκονται Γερμανία και Γαλλία για τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να «αντιπολιτεύεται» σθεναρά την επιλογή του δεξιού επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος στηρίζει τον Γερμανό ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Έπειτα από τις κακές επιδόσεις του CDU ωστόσο στις ευρωεκλογές, το οποίο ήρθε μεν πρώτο αλλά καταγράφοντας σημαντική πτώση στα ποσοστά του –σε αντίθεση με τους Πρασίνους που αναδείχτηκαν δεύτεροι – η επιλογή Βέμπερ της Μέρκελ βρίσκει σθεναρές αντιδράσεις από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συναντώνται απόψε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων που αποδυνάμωσαν τα παραδοσιακά κόμματα του κέντρου. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, για τελευταία φορά.

Είναι η πρώτη φορά σε 40 χρόνια που οι δύο ομάδες της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν σταθερή πλειοψηφία για να μπορέσουν να καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις και να θέσουν τη νομοθετική ατζέντα. Η επιλογή των κρατών-μελών για τον πρόεδρο της επιτροπής απαιτεί επίσης την έγκριση με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι μεγάλοι νικητές της Κυριακής ήταν οι Πράσινοι, οι οποίοι αύξησαν τις έδρες τους από 50 σε 69, καθώς και η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών με 109 έδρες, δηλαδή 67 περισσότερες χάρις στη συμμετοχή του LREM του Μακρόν και των Βρετανών Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Βάσει του συστήματος spitzenkandidat, του επικεφαλής υποψηφίου, με το οποίο διορίστηκε το 2014 ο Ζαν-Κλοντ Γιούνερ, ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Ο Μακρόν ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεσμευτεί στη συγκεκριμένη διαδικασία. Απεναντίας φαίνεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τις απώλειες της κεντροδεξιάς. Τη Δευτέρα το βράδυ υποδέχτηκε στο Παρίσι τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επίσης θριάμβευσε την Κυριακή, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν από κοινού μία «προοδευτική συμμαχία», αναφέρει η «Guardian».

«Γιατί όχι με τους Πράσινους», δήλωσε με νόημα εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας. Το ερώτημα είναι εάν οι Πράσινοι πείθονται από τη γραμμή του Μακρόν για το περιβάλλον στον απόηχο των ευρωεκλογών.

Η Μέρκελ από την πλευρά της δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) «παραμένει η ισχυρότερη δύναμη και θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην επιλογή των προσώπων για τα αξιώματα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης», σχολίασε στο CNN αναφερόμενη στον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έχει ελπίδες να γίνει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Αν σου άρεσε κάνε