«Αδύναμοι ηγέτες» αποφασίζουν για το μέλλον της ΕΕ

«Αδύναμοι ηγέτες» αποφασίζουν για το μέλλον της ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:50 Δημιουργία 28/05/19, 22:25

Σε εξέλιξη βρίσκεται το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, που μετρά ήδη τρεις ώρες, χωρίς να έχει βγει «άσπρος καπνός».

Στην κορυφή της ατζέντας είναι οι συζητήσεις για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, ζήτημα το οποίο βρίσκει διαιρεμένους τους ηγέτες, με την υποψηφιότητα του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, να συναντά ισχυρές αντιστάσεις, όπως της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Πρόκειται ωστόσο για επικεφαλής χωρών που προσέρχονται στο «τραπέζι» αποδυναμωμένοι από την ετυμηγορία της ευρωκάλπης, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, και άρα με περιορισμένη εθνική νομιμοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το βράδυ ο Μακρόνν υποδέχτηκε στο Παρίσι τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επίσης θριάμβευσε την Κυριακή, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν από κοινού μία «προοδευτική συμμαχία», αναφέρει η «Guardian».

«Γιατί όχι με τους Πράσινους», δήλωσε με νόημα εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας. Το ερώτημα είναι εάν οι Πράσινοι πείθονται από τη γραμμή του Μακρόν για το περιβάλλον στον απόηχο των ευρωεκλογών.

Πάντως, η υποψήφια για την προεδρία Μάργκαρετ Βεσταγκερ έχει την «ψήφο» του Δανού πρωθυπουργού, ωστόσο, πρόκειται μάλλον για μια αδύναμη υποψηφιότητα σε σχέση με εκείνες των Μπαρνιέ και Βέμπερ, μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, το κυβερνητικό αδιέξοδο του Βελγίου είναι ικανό να καθυστερήσει την εκλογή νέου προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Αν σου άρεσε κάνε