«Stress test» για τη συνοχή της ιταλικής κυβέρνησης

«Stress test» για τη συνοχή της ιταλικής κυβέρνησης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:04 Δημιουργία 03/06/19, 08:53

Σε νέο τεστ αντοχής της συνοχής της κυβέρνησης οδεύει σήμερα, Δευτέρα η Ιταλία, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να αναμένεται να θέσει τελεσίγραφο προς τα συγκυβερνώντα κόμματα (Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα), να μην δοκιμάζουν τις σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, ο Κόντε θα καταστήσει σαφές σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει να υποβληθεί η Ιταλία σε οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία για το δημόσιο χρέος από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην Ιταλία με την οποία ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τα αίτια που το δημόσιο χρέος της αυξήθηκε το 2018 αντί να μειωθεί όπως απαιτείτο, στήνοντας το σκηνικό για μια πιθανή νομική σύγκρουση με τον ευρωσκεπτικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας.

Στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων στην 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, το ιταλικό spread πήρε πάλι την ανιούσα, αναμένοντας τα σπουδαία από τη συνέντευξη Τύπου του Κόντε.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του spread έφθασε σήμερα το πρωί τις 289 μονάδες, ενώ εκτιμάται ότι θα «αγγίξει» και τις 291, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έφθασε το 2,68%.

Την ίδια ώρα, μειώνεται και η διαφορά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Καθώς πρόσφατα ξεπέρασαν τα αντίστοιχα ελληνικά 5ετή ομόλογα, πλέον και οι αποδόσεις των 10ετών απέχουν λίγο από τα ελληνικά, καθώς τα χωρίζουν μόλις 20 μονάδες βάσης.

Αν σου άρεσε κάνε