Κατεβάζει τους τόνους ο Σαλβίνι

Κατεβάζει τους τόνους ο Σαλβίνι

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:38 Δημιουργία 04/06/19, 11:25

«Δεν θέλω να ρίξω την κυβέρνηση» διαβεβαιώνει σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, μετά την «απειλή» Κόντε ότι θα παραιτηθεί αν οι εταίροι του συνασπισμού δεν βάλουν τέλος στην μεταξύ τους κόντρα.

«Θέλω απλά να δω το υπουργικό συμβούλιο να ενεργεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και να προωθεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» συμπληρώνει ο Σαλβίνι.

Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απείλησε με παραίτηση αν οι δύο εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό --η Λέγκα του Σαλβίνι και το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων-- δεν διευθετήσουν τις διαφορές τους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τους κυβερνητικούς του εταίρους όποτε το θελήσουν εκείνοι, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να καθυστερεί την έγκριση μέτρων, όπως ο νέος πολεοδομικός κανονισμός και η μεγαλύτερη αυτονομία για τις περιφέρειες της χώρας.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων επιδιώκει την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία και προτίθεται να υποστηρίξει δύο μέτρα τα οποία αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για τον κυβερνητικό του εταίρο, τη Λέγκα, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος Λουίτζι Ντι Μάιο σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλική εφημερίδα.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις προτάσεις της Λέγκα για ένα μέτρο ενιαίου φορολογικού συντελεστή και την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις τοπικές κυβερνήσεις, πάντα λέγαμε 'ναι' σε αυτά τα μέτρα με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο", δήλωσε ο Ντι Μάιο στην Corriere della Sera.

«Χρειάζεται απλώς να κάτσουμε στο τραπέζι και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε», σημείωσε.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν εκλογές ή αν θα στηρίξουν την κυβερνητική συμφωνία, τόνισε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στη θέση του αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη αφοσίωση των δύο κομμάτων, της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων, στην κυβέρνηση.

Υπογράμμισε πως θέλει μια ξεκάθαρη και γρήγορη απόφαση από τον Ματέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι ντι Μάιο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους δύο εταίρους να εξαπολύουν εκατέρωθεν επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Κόντε επισήμανε παράλληλα ότι η Ιταλία πρέπει να τηρεί τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι να καταφέρει να τους αλλάξει, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Ιταλία δεν έχει την πολυτέλεια της πολιτικής αβεβαιότητας, υπογράμμισε.

Αν σου άρεσε κάνε