Κύπρος: Προβληματισμός στο ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια

Κύπρος: Προβληματισμός στο ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:50 Δημιουργία 04/06/19, 13:43

Επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας, που ωστόσο παραμένει ισχυρή, «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην ίδια ανακοίνωση το ΔΝΤ κρούει το καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια που είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ ενώ η απασχόληση αυξάνεται, οι μισθολογικές πιέσεις και ο πληθωρισμός παραμένουν χαμηλοί. Παράλληλα, τονίζει πως ένα μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους μετά από τη σημαντική εφάπαξ αύξηση που σχετίζεται με την πώληση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας (CCB) πέρυσι.

Η απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας και η τιτλοποίηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου NPLs έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο.

Ωστόσο, συνεχίζει το ΔΝΤ, τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους παραμένουν αυξημένα και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό των τραπεζικών ισολογισμών και τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε