Συναντίληψη αλλά όχι συμφωνία μεταξύ Μέι και Τραμπ

Συναντίληψη αλλά όχι συμφωνία μεταξύ Μέι και Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:24 Δημιουργία 04/06/19, 16:18

Σε θετικό αλλά και μάλλον «παγωμένο» κλίμα έγινε η κοινή συνέντευξη του Ντόναλτ Τραμπ με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος στο Ηνωμένο Βασίλειο από χθες.

Η προσοχή εστιάστηκε στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μετά από το Brexit, με τον Τραμπ να τονίζει την ανάγκη για την αποχώρηση της Βρετανίας από από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προσθέτει πως «είμαστε έτοιμοι έτοιμοι να δώσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο μια φοβερή εμπορική συμφωνία μετά το Brexit».

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της απερχόμενης πρωθυπουργού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να δουλέψω μαζί σου. Σε ευχαριστώ για τη συνεργασία μας».

Ακόμα, ο Τραμπ έκανε επίθεση στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας πως οι ηγέτης των Εργατικών ζήτησε να συναντηθεί μαζί του, αλλά «αρνήθηκα γιατί είναι μια αρνητική δύναμη, όπως λέμε».

Οι αμυντικές δαπάνες

«Η Βρετανία είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος στο NATO. Η πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε ότι οι σύμμαχοί μας στο NATO πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Και οι δύο μας εργαζόμαστε πολύ σκληρά ως προς αυτό… Αναμένουμε έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κρατών να ανταποκριθεί στο κατώτατο όριο του 2% του ΑΕΠ. Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα, όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν έχουν άλλη επιλογή».

Για τις διαδηλώσεις

«Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους να ζητωκραυγάζουν κι ακόμη κι εδώ σήμερα ήρθαν χιλιάδες άνθρωποι για να ζητωκραυγάσουν και κατόπιν ακούω ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες. Κι εγώ διερωτήθηκα, πού είναι οι διαδηλώσεις; Δεν βλέπω διαδηλώσεις. Είδα μια μικρή διαδήλωση σήμερα όταν ήρθα, πολύ μικρή, επομένως πολλά από αυτά είναι fake news».

«Επικρατούσε μια φοβερή ατμόσφαιρα και αγάπη, υπήρχε φοβερή αγάπη… Δεν είδα διαδηλώσεις παρά μόνο πριν από λίγο και ήταν μια πολύ, πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, που τοποθετήθηκαν για πολιτικούς λόγους, επομένως ήταν fake news»

Από την μεριά της, η κ. Μέι αρκέστηκε να πει πως «οι οικονομίες μας είναι περισσότερο αλληλοεξαρτημένες από ποτέ. Είχαμε θετικές συζητήσεις και παραμένουμε αισιόδοξοι για μια ελεύθερη συμφωνία εμπορίου με τις ΗΠΑ».

Η κ. Μέι έκανε αναφορά στο ζήτημα της επιδείνωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, σημειώνοντας πως η θέση των δύο χωρών απέναντι στην Τεχεράνη είναι ενιαία, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει ο,τι είναι δυνατόν να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η Βρετανία είναι έτοιμη να στηρίξει τις ΗΠΑ σε αυτό το μέτωπο.

Σχολιάζοντας την προτροπή του Τραμπ για να παραμείνει στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, η κ. Μέι αρνήθηκε έμμεσα λέγοντας πως «είμαι μια γυναίκα που τηρώ το λόγο μου», «δείχνοντας» πως θα αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας την ερχόμενη Παρασκευής, 7 Ιουνίου, όπως έχει ήδη ανακοινώσει.

Αν σου άρεσε κάνε