Η Γερμανία ψήφισε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανία ψήφισε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:57 Δημιουργία 06/06/19, 17:54

Με ευρεία πλειοψηφία επικύρωσε το κοινοβούλιο της Γερμανίας την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την ακροδεξιά του «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και την αριστερά του Linke να είναι τα μοναδικά κόμματα που τάχθηκαν κατά.

Στην εισήγηση της κυβέρνησης επισημαίνεται η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της βαλκανικής χώρας, με την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο», αναφέρει το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς την Bundestag.

Από την πλευρά του AfD, ο βουλευτής Πετρ Μπρίστον, αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο με αναφορές σε «πολιτικό εξτρεμισμό, περιφερειακές εντάσεις και οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή», ενώ ο βουλευτής της Αριστεράς Αλεξάντερ Νόι επέκρινε το ΝΑΤΟ για «ανελέητο αγώνα επέκτασης της γεωπολιτικής ισχύος του».

Σε αυτό το πλαίσιο, η αριστερά υπέβαλε πρόταση να απορριφθεί το πρωτόκολλο εισδοχής για την Βόρεια Μακεδονία και να τοποθετηθεί η κυβέρνηση κατά της ένταξης της χώρας, αλλά και κατά της περαιτέρω διεύρυνσης της συμμαχίας προς τα ανατολικά. Στο σκεπτικό της πρότασης αναφέρεται ότι από την γερμανική επανένωση έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ 13 κράτη της κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα η συμμαχία να έχει πλησιάσει στην Ρωσία, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη.

Αν σου άρεσε κάνε