Brexit: Αλλαγή στη θέση της Μέι, όχι από την ΕΕ

Brexit: Αλλαγή στη θέση της Μέι, όχι από την ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:20 Δημιουργία 11/06/19, 15:15

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «κόψει την όρεξη» στους Βρετανούς για αλλαγή στη συμφωνία επί του Brexit τόνισε σήμερα αξιωματούχος της ΕΕ από τις Βρυξέλλες, λίγες μέρες προτού ολοκληρωθεί η αλλαγή στην ηγεσία των Τόρις με την εκλογή του διαδόχου της απερχόμενης Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.

«Θα απέχουμε από τη διατύπωση οποιασδήποτε θέσης που θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος», απάντησε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας σε ερώτηση για την απειλή του επικρατέστερου υποψηφίου για τη διαδοχή της Μέι, του Μπόρις Τζόνσον, να μην πληρώσει τον λογαριασμό του Brexit.

«Η εκλογή ενός νέου πρωθυπουργού δεν θα αλλάξει τις παραμέτρους αυτού που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι», προσέθεσε ωστόσο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στη συνθήκη αποχώρησης στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση της Μέι με την ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο.

«Αυτό που είναι στο τραπέζι αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων με επιτυχία από την Επιτροπή και εγκρίθηκε από τις χώρες-μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον απείλησε ότι δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του Brexit, δηλαδή την εξόφληση του λογαριασμού που προβλέπεται στη συμφωνία διαζυγίου, αν η ΕΕ δεν δεχθεί καλύτερους όρους εξόδου για τη χώρα του.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν αναφέρει αριθμούς, αλλά εγκαθιδρύει μια μέθοδο και αρχές για τον προσδιορισμό των οφειλόμενων ποσών από το Λονδίνο. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά πως το ποσό αυτό θα είναι από 40 έως 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κούρσα διαδοχής στο Λονδίνο

Στα τη διαδοχής της Μέι, πραγματοποιείται το απόγευμα η πρώτη επίσημη προεκλογική αναμέτρηση μεταξύ υποψηφίων για τη διαδοχή της Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος (Τόρις) και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία.

Έξι από τους συνολικά δέκα υποψηφίους θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ εαυτών ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν το πρωί της Πέμπτης στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, την οποία επιβλέπει το αρμόδιο κομματικό όργανο, η Επιτροπή 1922.

Οι Άντρια Λέντσομ, Σάτζιντ Τζάβιντ και Ντόμινικ Ράαμπ, που υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου έστω και χωρίς συμφωνία και οι Μάικλ Γκόουβ, Τζέρεμι Χαντ και Μαρκ Χάρπερ που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει νέα καθυστέρηση στο Brexit για να αποτραπεί το 'no deal' θα προσπαθήσουν να προσεταιριστούν τους συναδέλφους τους βουλευτές. Ο καθένας θα έχει στη διάθεσή του 20 λεπτά για να μιλήσει.

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι, Μπόρις Τζόνσον, Έσθερ ΜακΒέι, Ρόρι Στιούαρτ και Ματ Χάνκοκ αναμένεται να συμμετάσχουν σε ανάλογη διαδικασία την Τετάρτη

Σήμερα εγκαινιάζουν την προεκλογική τους εκστρατεία η κ. Λέντσομ, ο Μαρκ Χάρπερ και ο Ρόρι Στιούαρτ.

Το φαβορί της διαδικασίας, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, θα παρουσιάσει τη δική του εκστρατεία την Τετάρτη.

Για την ώρα, πάντως, κατηγορείται από ορισμένους ανθυποψηφίους του ότι «κρύβεται», καθώς μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της κούρσας διαδοχής που ανεπισήμως έχει αρχίσει εδώ και εβδομάδες έχει παραχωρήσει μόνο μία συνέντευξη, στους Sunday Times.

Παρόλα αυτά, ο κ. Τζόνσον έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των περισσότερων εκ των Συντηρητικών βουλευτών που έχουν πάρει θέση δημοσίως.

Μέχρι στιγμής 56 βουλευτές έχουν πει ότι στηρίζουν τον κ. Τζόνσον.

Ακολουθούν οι Μάικλ Γκόουβ και Τζέρεμι Χαντ με τη στήριξη 30 βουλετών, ο Ντόμινικ Ράαμπ με 21, ο Σάτζιντ Τζάβιντ με 18, ο Ματ Χάνκοκ με 13 και οι υπόλοιποι έπονται με τη στήριξη οκτώ βουλευτών έκαστος.

Οι βουλευτές του κόμματος θα καταλήξουν σε μία τελική δυάδα υποψηφίων, οι οποίοι θα τεθούν στο τέλος στην κρίση των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Αν σου άρεσε κάνε