Ο Γιούνκερ και πάλι κατά της Ιταλίας για τα δημοσιονομικά

Ο Γιούνκερ και πάλι κατά της Ιταλίας για τα δημοσιονομικά

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:10 Δημιουργία 11/06/19, 18:35

Νέες αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης της Ιταλίας σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησε την Τρίτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν στο Politico.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα κατορθώσει να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά πρόσθεσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δεσμεύσεις της Ρώμης.

«Καταστήσαμε σαφές ότι πιστεύουμε πως η Ιταλία κινείται σε επισφαλή κατεύθυνση, οπότε πρέπει να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις στον τομέα αυτόν, αλλά πιστεύω ότι η Ιταλία κινδυνεύει να μείνει για χρόνια σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την έναρξη αυτής της διαδικασίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Κόντε, το δημόσιο έλλειμμα θα φτάσει "πιθανότατα" στο 2,2% του ΑΕΠ φέτος, δηλαδή θα είναι μικρότερο από το 2,5% που προβλέπει η Κομισιόν.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι ην άποψη αυτή συμμερίζονται και όλα τα άλλα μέλη της κυβέρνησής του.

Ο Κόντε συζήτησε το θέμα το βράδυ της Δευτέρας με τους δύο αντιπροέδρους του, τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και τον Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος 5 Αστέρων και, όπως είπε σήμερα, συμφωνούν και οι τρεις απολύτως ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος «πρέπει να αποφευχθεί».

Αν σου άρεσε κάνε