Ξεκάθαρο προβάδισμα του Τζόνσον για την ηγεσία των Τόρις

Ξεκάθαρο προβάδισμα του Τζόνσον για την ηγεσία των Τόρις

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:17 Δημιουργία 12/06/19, 08:33

Σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία για τους υποψηφίους, πέραν του Μπόρις Τζόνσον, θα εξελιχθεί η κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας (Τόρις), με τον τρέχον κοινοβουλευτικό συσχετισμό να «δείχνει» σε μια ξεκάθαρη νίκη του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτίμηση του Sky News, ο Τζόνσον λαμβάνει την υποστήριξη 74 βουλευτών των Τόρις, σχεδόν με διπλάσιους βουλευτές από τον Τζέρεμι Χαντ, τον οποίο φαίνεται να στηρίζουν 32 βουλευτές και με τον υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ να φέρεται πως έχει την υποστήριξη 30 βουλευτών.


Η διαδικασία της εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως από αύριο, Πέμπτη, οι βουλευτές των Τόρις θα διεξάγουν πολλούς γύρους ψηφοφοριών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Καθεμιά από τις ψηφοφορίες αυτές είναι μυστική και οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν δια πληρεξουσίου, σε περίπτωση που δεν μπορούν να ψηφίσουν οι ίδιοι.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε αίθουσα του κοινοβουλίου στην οποία θα τοποθετηθούν παραβάν. Το χρώμα των ψηφοδελτίων αποφασίζεται μια ημέρα πριν από την ψηφοφορία και θα είναι διαφορετικό για κάθε γύρο. Τα συμπληρωμένα ψηφοδέλτια θα τοποθετηθούν σε μεταλλική κάλπη.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Ιουνίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 16 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 16 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου, από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Όποιος υποψήφιος πάρει 32 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 32 ψήφους, αυτός με τις λιγότερες αποκλείεται.

Περαιτέρω ψηφοφορίες είναι προγραμματισμένες για τις 19 Ιουνίου από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και στις 20 Ιουλίου από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 14:00 (ώρα Ελλάδας). Οι ψηφοφορίες συνεχίζονται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, έτσι μπορεί να χρειαστούν κι άλλοι γύροι.

Η Επιτροπή 1922 θα φιλοξενήσει δύο γύρους ομιλιών των υποψηφίων στο κοινοβούλιο. Ο πρώτος θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουνίου, πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και ο δεύτερος στις 17 Ιουνίου.

Αν σου άρεσε κάνε