Επί ποδός «πολέμου» ο Ερντογάν για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας

Επί ποδός «πολέμου» ο Ερντογάν για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:16 Δημιουργία 12/06/19, 09:56

Σε έκτακτη συνεδρίαση καλεί για αύριο, Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, σε μια κίνηση που έρχεται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου και καθώς «βαθαίνει» το χάσμα της Άγκυρας με τις ΗΠΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως μεταφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα τόσο για τους ρωσικούς S-400 όσο και για την αγορά των αεροσκαφών F-35 από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως όλα τα παραπάνω συμβαίνουν καθώς ο Ερντογάν έχει ανοίξει μέτωπο τόσο στην Κύπρο, με τις συνεχείς προκλήσεις στην ΑΟΖ από την Τουρκία, όσο και στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να προχωρούν τα τελευταία 48ωρα σε πάνω από το 140 παραβιάσεις του εθνικού χώρου, αριθμός-ρεκόρ από την αρχή του 2019.

Και πάλι για την έκδοση του Γκιουλέν

Εξάλλου, ο ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Γκούλ, ζήτησε εκ νέου από τους Αμερικανούς την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας πως δεδομένων των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών που έχουν υπογράψει ΗΠΑ και Τουρκία, θα έπρεπε μέχρι τώρα να έχουν γίνει ορισμένα βήματα.

«Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε πως εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία πρόοδος στο ζήτημα», είπε.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν και το δίκτυο των γκιουλενιστών ως ενορχηστρωτές της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, κατά την οποία 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 2.200 τραυματίστηκαν.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένως από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999.

«Θέλουμε η έκδοση να πραγματοποιηθεί και οι απαιτήσεις των Τουρκικών δικαστικών αρχών να υλοποιηθούν», τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά την διαδικασία.

Αν σου άρεσε κάνε