Τζόνσον: Καθυστέρηση στο Brexit ισοδυναμεί με αποτυχία

Τζόνσον: Καθυστέρηση στο Brexit ισοδυναμεί με αποτυχία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:52 Δημιουργία 12/06/19, 15:27

Με αέρα αρχηγού μίλησε σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, που εμφανίζεται ως φαβορί για το χρίσμα των Τόρις.

Το no deal Brexit δεν είναι επιθυμία του, αλλά θα προετοιμαστεί «δυναμικά και σοβαρά» για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία τον Οκτώβριο, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρώην υπουργός Οικονομικών.

Μία νέα κυβέρνηση «με νέα εντολή, νέα αισιοδοξία και νέα αποφασιστικότητα» θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ένωση με μία τροποποιημένη συμφωνία», εξέφρασε την αισιοδοξία ο Τζόνσον.

Την προοπτική αυτή έχει διαψεύσει σε όλους τους τόνους η Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα που ο Τζόνσον εμφανιζόταν αισιόδοξος στους υποστηρικτές του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροπούσε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, συστήνοντας στις χώρες-μέλη, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες της Ε.Ε. να είναι προετοιμασμένοι.

«Η Επιτροπή θεωρεί πως μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία παραμένει ένα πιθανό ενδεχόμενο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, όπου προστίθεται ότι μέχρι τώρα οι προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης «παραμένουν επαρκείς και κατάλληλες για το σκοπό αυτό».

«Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και να αξιολογεί αν θα χρειαστεί οποιαδήποτε επέκταση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ο ίδιος ο Τζόνσον άλλωστε, ο οποίος φαίνεται και ο πιθανότερος διάδοχος της Μέι, επανέλαβε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, καταλήγοντας ότι «μία ακόμη καθυστέρηση σημαίνει αποτυχία».

Αν σου άρεσε κάνε