Σε κομβικό σημείο οι αποφάσεις του Ερντογάν για την Τουρκία

Σε κομβικό σημείο οι αποφάσεις του Ερντογάν για την Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:52 Δημιουργία 13/06/19, 09:46

Ως ένα από τα κρισιμότερα υπουργικά συμβούλια τα οποία έχει συγκαλέσει από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία στην Τουρκία περιγράφει ο τουρκικός και διεθνής Τύπος το σημερινό υπουργικό στο οποίο θα προεδρεύσει ο Ταγίπ Ερντογάν, με το μεγαλύτερο επίδικο να είναι η σχέση της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Sabah, τα βασικά θέματα της ατζέντας στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι η αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ενέργεια στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι το αν θα τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα των εξελίξεων στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν, πάντως, δήλωσε σχετικά ότι η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στις γεωτρήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Rudaw, ο Ερντογάν, που χθες δήλωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω για τους S-400, φέρεται ότι ετοιμάζεται να ζητήσει, εκ νέου, από τις ΗΠΑ να μην αποκλειστεί η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι η αγορά των S-400 από την πλευρά της Τουρκίας, θα σημάνει, αυτόματα, το τέλος της συμφωνίας για τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη F-35.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και η προειδοποιητική επιστολή του ασκούντος χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, καθώς και το αυστηρό μήνυμα που έστειλε προ ημερών, από την Κύπρο, ο βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.

Για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Άλλα σημαντικά ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η τρομοκρατία, καθώς και οι επιχειρήσεις της Τουρκίας σε βόρειο Ιράκ και βόρεια Συρία. Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναμένεται να ενημερώσει το συμβούλιο σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων ο Ερντογάν ακύρωσε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του στην Κωνσταντινούπολη.

Αν σου άρεσε κάνε