Τουλάχιστον 22 τραυματίες από τα επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ

Τουλάχιστον 22 τραυματίες από τα επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:52 Δημιουργία 13/06/19, 12:36

Για τουλάχιστον 22 άτομα που έχουν τραυματιστεί από τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Χονγκ Κονγκ κατά του νέου νόμου που ψηφίζετε στο τοπικό κοινοβούλιο για το πλαίσιο έκδοσης κατηγορουμένων στην Κίνα κάνει λόγο η τοπική αστυνομία, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές επιμένουν πως ο αριθμός των τραυματιών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δίνει η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, κάνοντας λόγο για πάνω από 70 άτομα που έχουν τραυματιστεί από τα επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Δεν ήταν μια ειρηνική διαδήλωση αλλά οργανωμένες ταραχές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ. Το Πεκίνο «καταδικάζει σθεναρά» τη βία και «υποστηρίζει την αντίδραση» των αρχών του Χονγκ Κονγκ, πρόσθεσε.

Το Χονγκ Κονγκ συγκλονίστηκε χθες Τετάρτη από τη χειρότερη πολιτική βία μετά την επανεκχώρησή του στην Κίνα το 1997. Η αστυνομία έκανε χρήση σφαιρών από καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει τις μεγάλες αρτηρίες και επιχείρησαν να εφορμήσουν στο Κοινοβούλιο.

«Καμία πολιτισμένη κοινωνία που σέβεται τους νόμους δεν μπορεί να ανεχθεί (...) τη διατάραξη της ειρήνης και της ηρεμίας», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Στο μεταξύ οι κύριοι διοργανωτές των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ υποσχέθηκαν σήμερα ότι μια νέα μεγάλη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή εναντίον του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την έκδοση καταζητουμένων σητν Κίνα.

Το Μέτωπο Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κάλεσε επίσης σε γενική απεργία τη Δευτέρα προκειμένου να διατηρηθεί η πίεση στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ώστε να αποσύρει το κείμενο. «Καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην απεργία των μισθωτών, στην απεργία των σχολείων και στην απεργία των επιχειρήσεων» δήλωσε ο Τζίμι Σαμ, μέλος της ομάδας.

Αν σου άρεσε κάνε